Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņu finanses Bermudu trijstūrī

© F64

Finanšu ministrijas, konkrēti – Valsts kases, rīcībā nav informācijas, ka P. Stradiņa slimnīca kavētu parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, vai pret to tiktu vērsta parāda piedziņa, vai būtu konstatēta kāda cita Maksātnespējas likumā norādītā maksātnespējas procesa pazīme, Neatkarīgajai atzina Finanšu ministrijā (FM).

Savukārt Veselības ministrijai nav ticamības Stradiņa slimnīcas iesniegto finanšu rādītāju patiesumam, jo iesūtītajos dokumentos summas «ir peldošas» pa vairākiem simtiem tūkstošu eiro, savukārt apgalvo Veselības ministrijā (VM). No dažādiem avotiem sniegtā informācija par valsts kapitālsabiedrības – Stradiņa slimnīcas – finanšu situāciju ir pretrunīga, un pašlaik nav iespējams saprast, vai stradiņi atrodas bedrē un cik dziļa tā ir.

Īsi pirms nu jau bijušais slimnīcas valdes priekšsēdētājs zaudēja VM vadības uzticību, valsts sekretāre (vienlaikus Stradiņa slimnīcas kapitāldaļu turētāja) Solvita Zvidriņa masu medijiem ziņoja, ka slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes, savukārt vēlāk finanšu problēmas slimnīcā VM pamatoja ar auditu, kurā revidenti atklāja problēmas grāmatvedības sistēmā un atzina, ka nevar gūt skaidrību par finanšu plūsmu, kas parādītu slimnīcas patieso situāciju.

FM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība) savukārt publiski apgalvoja, ka slimnīcai nav maksātnespējas pazīmju un tā pašlaik var veikt visus norēķinus. FM situāciju Neatkarīgajai skaidro šādi: Stradiņa slimnīca kā valsts galvota kredīta saņēmēja Valsts kasē iesniedz noteiktus finanšu dokumentus, tajā skaitā zvērināta revidenta pārbaudītu gada pārskatu un bilanci, peļņas vai zaudējumu aprēķinu un naudas plūsmas pārskatu. FM min vairākas maksātnespējas pazīmes, piemēram, parādnieks nav pilnībā izmaksājis darbiniekam darba samaksu vai ilgāk nekā divus mēnešus nav nokārtojis parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš. FM speciālists Aleksis Jarockis uzsver: arī no iesniegtajiem operatīvajiem finanšu dokumentiem Valsts kasei nav pamata secināt, ka Stradiņa slimnīcai draudētu maksātnespējas pazīmju iestāšanās. «Tajā pašā laikā nevaram apgalvot, ka Stradiņa slimnīcai nepastāv finanšu problēmas,» saka A. Jarockis, «Valsts kase, analizējot slimnīcas iesniegtos finanšu dokumentus, jau iepriekš konstatēja, ka pastāv riski, ka slimnīcai nākotnē var rasties grūtības valsts galvoto saistību dzēšanai.» Pērn gan slimnīca veica 2,6 miljonu eiro aizdevuma atmaksu.

Peripetijas ap un par slimnīcas finanšu situāciju rezultējušās tiktāl, ka VM oficiālā vēstulē FM jālūdz atsūtīt tās rīcībā esošo slimnīcas operatīvās bilances kopiju un citu informāciju, uz kuras pamata ir izdarīti secinājumi, ka slimnīcai nav finansiālu problēmu. VM nav ticamības Stradiņa slimnīcas iesniegto finanšu rādītāju patiesumam, ministrijas viedokli pauž speciālists Oskars Šneiders. Iesniegtajās atskaitēs Latvijas Krājbankā zaudētie seši miljoni eiro no valsts galvotā aizdevuma joprojām nav norādīti zaudējumos, kaut arī ir skaidrs, ka šāda apmēra summas nav atgūstamas. Vēl pagājušajā gadā revidents par slimnīcas 2013. gada pārskatu norādīja uz iespējamajām problēmām saistībā ar finanšu datiem, situācija tagad neesot būtiski labāka. «Vēl martā slimnīca nebija spējīga iesniegt datus par finanšu plūsmām janvārī, līdz ar to bažas par patieso slimnīcas finanšu stāvokli ir pamatotas,» saka O. Šneiders.