Lūdz pārbaudīt e-saraksti, kas liecina par drošības iestāžu iespējamu pretlikumīgu darbību

Ģenerālprokuratūrai iesniegts apjomīgs datu DVD ar vairāku personu elektroniskās sarakstes kopijām, lūdzot pārbaudīt, vai šī sarakste neliecina par drošības iestāžu darbinieku pretlikumīgu darbību, liecina aģentūras LETA rīcībā esoša informācija.

Prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks aģentūru LETA apstiprināja, ka šādi materiāli ir saņemti un notiek pārbaude.

Vienlaikus, iespējams, daļa šīs laikā no 2006. līdz 2009.gadam notikušās sarakstes publiskota nesen izdotās Lato Lapsas grāmatas par "Parex bankas" krahu mājas lapā "http://www.kargins.com/sab.php". Lapsa aģentūrai LETA apliecināja, ka viņš ir vērsies prokuratūrā.

"Šim tekstam nav tiešas saistības ar "Parex" lietu, taču tas, iespējams, pietiekami uzskatāmi parādīs, kādus īpatnus ceļus Latvijas valstī mēro valstiska informācija un kādiem ļaudīm tā uzticēta," norāda sarakstes publiskotājs. Patlaban publiskota tikai no vienas e-pasta adreses, iespējams, sūtītās vēstules.

Publiskotājs uzdod jautājumu: "Vai nevarētu būt, ka šo sūtījumu autors ir Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Aigars Sparāns, kurš, kā zināms, dīvainā kārtā spēja būt klāt pat labi zināmā Vladimira Vaškeviča spridzināšanā?"

Publiskotās e-pasta vēstules esot sūtījusi kāda Ksenija Ozola no, iespējams, elektroniskā pasta adreses "ozols30@inbox.lv", taču vēstulēs šī persona parakstās kā Aigars.

Sūtītājs ir ļoti labi informēts - no sarakstes izriet, ka šai personai nav nekādu problēmu piekļūt iekšlietu iestāžu operatīvajai un dažādu publiski nepieejamu datu bāzu informācijai un padalīties ar to tālāk. "Tiek pieminēti ļoti īpatni ļaudis, īpatnas situācijas un pavisam īpatnas intereses," norāda publiskotājs.

Visas e-pasta vēstules adresētas "kādam Latvijas krievvalodīgam "žurnālistam" jeb cilvēkam, kas sevi par tādu dēvē". Publiskotājs vēstuļu saņēmēju nosaucis par Ļoņu un sola vēlāk padarīt publiskas arī viņa iespējamās atbildes.

No sarakstes noprotams, ka šis žurnālists veido kādu interneta mājaslapu jeb portālu. Vairākas detaļas liek izteikt aizdomas, ka vēstules adresētas interneta izdevuma "kompromat.lv" žurnālistam Leonīdam Jēkabsonam.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē SAB vērsās Ģenerālprokuratūrā par, iespējams, pretlikumīgu e-pasta korespondences noslēpuma pārkāpumu, taču nekonkretizēja, starp ko sarakste notikusi, un nevēlējās atklāt sīkākas detaļas.

SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa aģentūru LETA sacīja, ka par iespējamo publiskojamās informācijas apjomu tiks lemts pēc tam, kad tiks saņemta atbilde no prokuratūras par to, vai konkrētajā gadījumā ir saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Prokuratūra sola pārbaudīt SAB atsūtīto informāciju.

Svarīgākais