Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Spodrības mēnesim gatavi

Lielākajā daļā Latvijas pašvaldību Spodrības mēnesis tiks rīkots tikai aprīlī, bet jau tagad vietējā vara savu īpašumu teritorijās uzsākusi sakopšanu. Šogad Lielā talka notiks 25. aprīlī, un tad daudzviet gatavojas padarīt tādus darbus, ko var tikai lielāks talcinieku pulks © F64

Vietām spodrības mēnesis jau sācies, citviet to vēl tikai organizē, bet iedzīvotājiem tiek un tiks nodrošināta iespēja vienkāršākā veidā atbrīvoties no atkritumiem un citas drazas savos īpašumos. Kā ik gadu, viņi tiek aicināti piedalīties teritoriju sakopšanā.

Rīgas dome jau izsludinājusi ikgadējo pavasara Spodrības mēnesi, lai izmantotu pavasarīgos laikapstākļus. Spodrības mēnesis ticis izsludināts agrāk un norisināsies ilgāk nekā citus gadus – līdz 30. aprīlim. Piemēram, uzņēmumam Rīgas meži uzdots organizēt atkritumu savākšanu un izvešanu no mežiem un apstādījumiem un sniegt izglītības iestādēm apkārtnes sakopšanai nepieciešamo tehnisko palīdzību. Pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments iesaistīs skolēnus apkārtnes un zaļās zonas sakopšanā. Spodrības mēneša laikā galvaspilsētas pašvaldības policija sadarbībā ar domes Administratīvās inspekcijas darbiniekiem veiks reidus, lai pārbaudītu nesakoptās ēkas un teritorijas.

Šajā laikā Rīgas iedzīvotāji, sabiedriskās organizācijas, komersanti un iestādes aicināti piedalīties namīpašumu un teritoriju sakopšanā, informēt pašvaldību par nekoptām teritorijām, kā arī sniegt priekšlikumus par to sakopšanu un sakārtošanu.

Baldones novadā pavasara ģenerāltīrīšana tiks uzsākta aprīļa beigās. Pašvaldība aicina iedzīvotājus no 20. aprīļa līdz 1. maijam sakārtot savus īpašumus un tiem tuvumā esošās teritorijas. Iedzīvotāji var vērsties pie pilsētas un ceļu uzturēšanas dienesta darbiniekiem, kuri palīdzēs izvest lielākas lapu, zaru un zāles kaudzes. Pašvaldība arī atgādina, ka Spodrības mēneša ietvaros sava īpašuma teritorijā drīkst dedzināt lapas, zarus un citas augu daļas, ja tas nerada draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, kā arī personu mantai.

Savukārt Cēsu novadā ir aizliegts dedzināt atkritumus, tai skaitā zaļos atkritumus, un arī aprīlī izsludinātais Spodrības mēnesis nebūs izņēmums.

Novada pašvaldība iedzīvotājus aicina savas piemājas zaļos atkritumus (zāle, lapas, zari utt.) no 1. līdz 30. aprīlim bez maksas vest uz Cēsu EKO laukumu Lapsu ielā.

Siguldā tiek piedāvāta speciāla akcija, kas ilgs visu mēnesi – pilsētas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA Jumis piešķirs 13 procentu atlaidi lielā izmēra konteineriem, ja cilvēkiem nepieciešams izvest lielgabarīta atkritumus.

UZZIŅAI

Kur zvanīt par nesakoptām teritorijām Rīgā

Rīgas domes bezmaksas informatīvais tālrunis – 80000800;

Ziemeļu izpilddirekcija – 67026611 (Vidzemes priekšpilsēta un Ziemeļu rajons);

Austrumu izpilddirekcija – 67013500 (Latgales priekšpilsēta un Centra rajons);

Pārdaugavas izpilddirekcija – 67012319 (Zemgales priekšpilsēta un Kurzemes rajons).