Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā un Latgalē algas atšķiras 1,5 reizes

Starp TOP 10 lielāko algu saņēmējiem jāierindo arī Saeimas deputāti. 2014. gadā vidējā deputātu mēnešalga bija 2192 eiro uz papīra,nerēķinot piemaksas un kompensācijas © F64

Lielākās algas Latvijā saņem IT, finanšu un farmācijas sektoros strādājošie, savukārt zemāk atalgoti ir izglītības, veselības aprūpes un sabiedriskās ēdināšanas nozares darbinieki. Darba samaksa būtiski atšķiras arī pilsētās un laukos, liecina CV–Online Latvia veiktais pētījums.

Interneta personāla atlases uzņēmuma CV–Online Latvia pētījuma rezultāti rāda, ka dažādos biznesa sektoros strādājošo vidējais neto atalgojums atšķiras līdz pat 55%.

Savukārt, salīdzinot pētījuma datus Latvijas reģionos un lielākajās pilsētās, jāsecina, ka vidējā neto darba samaksa Rīgā un Latgalē atšķiras pat 1,5 reizes.

Vislabāk atalgoti Latvijā ir augsta līmeņa vadītāji, kuru mēneša atalgojums svārstās no 4000 līdz 5000 eiro uz rokas. Arī vecākie programmētāji ar pieredzi, uzņēmumu finanšu direktori un pārdošanas direktori mēnesī nopelna aptuveni 2000 eiro. Labu atalgojumu Latvijā saņem arī Saeimas deputāti. Publiski pieejamā informācija liecina, ka februārī deputātu atalgojums svārstījās no 1517 eiro (Dzintaram Zaķim) līdz 2876 (Gunāram Kūtrim) eiro mēnesī.

Deputātiem līdzās mēnešalgai, kas, piemēram, pērn bija 2014 eiro uz papīra, pienākas arī piemaksas. Tādas saņem Saeimas priekšsēdētājs, priekšsēdētāja biedrs, Saeimas sekretārs, sekretāra biedrs, komisijas priekšsēdētājs, tā vietnieks un sekretārs. Tāpat Saeimas deputāti var saņemt īres un degvielas kompensācijas.

Citas valsts iestādes un uzņēmumi savus darbiniekus cenšas motivēt lielākoties ar bezmaksas kafiju, tēju minerālūdeni, veselības apdrošināšanu, uzņēmuma neformāliem pasākumiem, apmaksātu mobilo telefonu. Ikmēneša prēmijas saņem 18%, Ziemassvētku prēmiju – 14% no aptaujātiem. Aptuveni 9% tiek kompensēti transporta izdevumi, bet 6% drīkst izmantot uzņēmuma automašīnu personiskām vajadzībām. Atsevišķi uzņēmumi saviem darbiniekiem izsniedz arī pabalstu komunālo maksājumu izdevumu segšanai.

CV–Online Latvia pētījums liecina, ka gada laikā algas ir pieaugušas vidēji par 7%, bet atsevišķiem amatiem pieaugums ir pat 20% un vairāk. Neatkarīgā, aptaujājot dažādās nozarēs strādājošos, neguva pārliecinošu apstiprinājumu šim secinājumam. Vienīgais, kas uzskatāmi parāda algu pieaugumu valstī, ir deputātu mēnešalgu izmaiņas pēdējos trīs gados, jo 2012. gadā deputāta pamatalga bija 1417 eiro, 2013. gadā – 1517 eiro, 2014. gadā – 2192 eiro uz papīra. Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu deputātu mēnešalga ir tieši 3,2 reizes augstāka nekā vidējā darba samaksa valstī. Līdz ar to, paaugstinoties vidējai algai valstī, pieaug arī atalgojums Saeimas deputātiem.

TOP 10 lielākās algas*,eiro mēnesī

Augsta līmeņa vadītāji 3800–5100

Vecākais programmētājs (5 gadu darba pieredze) 2000–2500

Sistēmu arhitekts 2000–2300

Vidējā līmeņa vadītājs (finanšu, pārdošanas direktors) 1700–2600

IT projektu vadītājs 1500–2200

Celtniecības projektu vadītājs 1100–2000

Galvenais grāmatvedis, finanšu kontrolieris 1300–1800

Programmētājs (1–5 gadu darba pieredze) 1200–1600

Būvinženieris 1050–1600

Tiesnesis 1200–1700

Vidējās algas* dažādos reģionos, eiro mēnesī

Kurzeme

630

Zemgale

654

Pierīga, Jūrmala

797

Vidzeme

600

Latgale

555

Lielākajās pilsētas

Rīga 852

Jelgava 676

Liepāja 651

Valmiera 616

Daugavpils 583

*uz rokas

Avots: CV–Online Latvia

VIEDOKĻI

Dainis Gašpuitis, SEB bankas makroekonomikas eksperts

– Neskatoties uz izaugsmes palēnināšanos, šogad algu kāpums turpināsies, kaut kāpums sagaidāms lēnāks nekā pērn. Izmaiņām darba samaksā ir pietiekami spēcīga inerce, kā dēļ to izmaiņas uz ekonomikā novērojamajiem procesiem reaģē ar zināmu aizturi. Līdz ar to izaugsmes palēnināšanās ietekme uz atalgojuma pieauguma tempu atsauksies pakāpeniski. Līdzīgi kā pērn, algu pieaugums nebūs visaptverošs, bet gan vairāk fokusēts uz svarīgāko darbinieku vai noteiktu darbinieku grupu atalgojuma palielināšanu. Savukārt pirktspējai par labu nāks nodokļu samazinājums un zemā inflācija.

Aivis Brodiņš, CV–Online Latvia vadītājs

– Mūsu algu un atlīdzību pētījuma galvenā pievienotā vērtība ir dati, kas atspoguļo reālo darba samaksas apmēru valstī. Lielākās algas starp kvalificētiem speciālistiem joprojām saņem strādājošie IT jomā (īpaši vecākie programmētāji, sistēmu arhitekti), kuru atalgojums nereti pārsniedz vidējā un augstākā līmeņa vadītāju algas. Tāpat salīdzinoši augstas algas saņem finanšu kontrolieri, galvenie grāmatveži, celtniecības projektu vadītāji, būvinženieri, lielo klientu menedžeri, produktu vadītāji. Attiecībā uz mazāko algu saņēmējiem – tie ir, piemēram, tādi amati kā medicīnas māsas, sanitāri, skolotāji, viesmīļi, apsargi, glābēji, veikala pārdevēji, kā arī mazkvalificētie strādnieki.