VDK dokumentu izpētes komisija lūdz nodrošināt komisijas locekļu nenomelnošanu

© F64

LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisija lūdz valdībai nodrošināt komisijas locekļu nenomelnošanu, apsūdzot bezdarbībā vai citā nolaidībā, ka arī atjaunot sākotnējo komisijas sastāvu.

Kā aģentūru LETA informēja komisijas vadītājs Kārlis Kangeris, lai turpmāk izvairītos no konfliktiem un nodrošinātu neatkarību, komisija jānodod Latvijas Vēstures institūta vai citas Zinātniskajā reģistrā reģistrētas institūcijas pārziņā.

Kangeris uzsvēra, ka komisijas locekļi ir privātpersonas, kuras var nodarbināt, tikai gūstot to tiešu piekrišanu. Tā var tikt nodibināta uz darba līguma, autora līguma vai uzņēmuma līguma pamata. Tāpat, ja nav nodrošinātas darba tiesiskās attiecības, nav pamata kādam prasīt arī kādus darba rezultātus.

Kā ziņots, nesamierinoties ar Rasnača darbībām VDK dokumentu izpētes komisijā, tuvākajās dienās darbu komisijā atstās tās vadītājs Kārlis Kangeris. Vēl darbu komisijā pārtrauks arī filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova. Tāpat valdība šonedēļ nolēma izslēgt Jarinovsku no VDK dokumentu izpētes komisijas. Tieslietu ministrija uzskata, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kurām šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

Tāpat ziņots, ka viens no risinājumiem attiecībā uz VDK dokumentu izpētes komisiju ir to pārveidot, sacīja Rasnačs. Ministrs pauda uzskatu, ka komisija ir jāpārveido un jāmaina tās sastāvs, un tai ir jābūt daudz mazākai - tajā jābūt trim līdz pieciem cilvēkiem, ar kuriem tiktu slēgti attiecīgi līgumi un kuri tiktu izraudzīti konkursa kārtībā. Šādas izmaiņas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais