Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā ir vairāk kā 50 tūkstoši dīkdieņu

© scanpix

Vairāk nekā 50 000 Latvijas jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem nestrādā, nemācās un neapgūst arodu, šādu informāciju apkopojuši iniciatīvas "Jauniešu garantija" aktīvisti. Mazāk nekā puse no šiem jauniešiem saņem atbalstu darba meklēšanā. Galvenie šķēršļi, kas traucē šiem jauniešiem iekārtoties darbā, ir pieredzes trūkums un darba tirgum nepietiekams izglītības līmenis. Šīs problēmas ir kopīgas daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lai mazinātu jauniešu bezdarbu, ar Eiropas Komisijas atbalstu tiek īstenota programma "Jauniešu garantija", kas jauniešiem palīdz apgūt darba tirgum piemērotu profesiju un atrast darbu.

Projektā iesaistīta Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), vairāk nekā 40 profesionālās izglītības iestādes Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) vadībā un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) sadarbībā ar vietējām pašvaldībām visā Latvijā. JSPA šī gada vasarā plāno uzsākt jaunu programmu jauniešu prasmju attīstīšanai, sniedzot arī mentoru vai padomdevēju atbalstu.

Lai iepazīstinātu ar "Jauniešu garantijas" programmu, kuras īstenošanai Latvijā līdz 2020.gada beigām Eiropas Komisija, Latvijas valsts un privātie finansētāji atvēlējuši vairāk nekā 66 miljonus eiro, otrdien, 24.martā, plkst.9.30 Eiropas Savienības mājā notiks tam veltīta preses konference. Tajā piedalīsies Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), NVA direktore Inese Kalvāne un VIAA direktore Dita Traidās.

Programmas darbības laikā pie jauniešiem dosies arī personības, kuras jauniešus iedvesmo - TV raidījumu vadītājs Mārtiņš Kozlovskis, "Ghetto Games" vadītājs Raimonds Elbakjans, dziedātāja Liene Šomase un diriģents Ints Teterovskis. Viņi jauniešiem stāstīs par "Jauniešu garantijas" sniegtajām iespējām un mudinās tās izmantot.