Brīdina vecākus: var pietrūkt vakcīnu pret tuberkulozi

© medimoon.com

Uz laiku Latvijā nebūs pieejama dāņu uzņēmuma Statens Serum Institut ražotā tuberkulozes vakcīna, jo institūtam radušās tehniskas problēmas vakcīnas ražošanā. Institūts, kas ir vienīgais Eiropas Savienībā (ES) reģistrētas tuberkulozes vakcīnas ražotājs Eiropā, nespēj nodrošināt vakcīnas piegādi Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā.

Valsts iestādes meklējušas iespējas aizņemties vakcīnas citviet, taču ne Lietuvā, ne Igaunijā lieku vakcīnu vairs nav. Pašlaik uzrunātas Polijas varas iestādes par tur ražotu, bet ES nereģistrētu vakcīnu. Eksperti atzīst, ka poļu vakcīna ir tikpat droša kā dāņu reģistrētā. Tagad ir tikai jautājums, vai poļi piekritīs vakcīnu piegādāt un par kādu naudu.

Tehniskās problēmas tuberkulozes vakcīnas BCG ražošanā varētu tikt atrisinātas ne agrāk kā 2015. gada maijā vai jūnijā. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka ar tām vakcīnām, kuras vēl ir slimnīcu rīcībā, varētu pietikt ne vairāk kā vienai līdz divām nedēļām. Atsevišķās iestādēs jau tagad ir izveidojies vakcīnas trūkums. Rīgas Dzemdību namā vakcīnu pietiks trim nedēļām.

Veselības ministrija, Nacionālais veselības dienests (NVD) un Zāļu valsts aģentūra pašlaik risina jautājumu par vakcīnas nodrošinājumu līdz ražošanas atjaunošanai vakcīnu ražotnē. Atbildīgās institūcijas veic sarunas ar citām valstīm par iespējām patapināt vakcīnas no kādas citas valsts. Tomēr, kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošā informācija, lieku vakcīnu nav ne Lietuvā, ne Igaunijā. Visas valstis uzrunātas nav, taču problēmas ir visā Eiropā.

Vakcīnu pret tuberkulozi iztrūkums bija arī 2012. gada sākumā, kad šī paša institūta ražotnē gadījās tehniskas problēmas un vakcīnu piegādātājs Latvijā uzņēmums Elpis tās nevarēja piegādāt atbilstoši līguma nosacījumiem. Toreiz vakcīnas aizdeva Igaunija, jo viņiem bija uzkrājumi. NVD speciāliste Evija Štālberga Neatkarīgajai apliecināja, ka pašlaik nav izdevies vienoties ar kādu valsti par vakcīnu aizņemšanos, tāpēc uzrunāts poļu vakcīnu ražotājs, kura vakcīnas izmanto Polijā, bet tās nav reģistrētas izplatīšanai visā ES. «Atbilde varētu būt vienas divu nedēļu laikā, taču grūti prognozēt, cik ilgā laikā pozitīvas atbildes gadījumā varēs vienoties par cenu, pasūtījumu un procedūru,» saka E. Štālberga.

Kāpēc, ja veidojas vakcīnu iztrūkumi, valsts vai zāļu ražotāji neveido uzkrājumus? Uz to NVD atbild: diemžēl zāļu ražotāji neveido vakcīnu uzkrājumus, jo gadījumā, ja nebūs nepieciešamas papildu vakcīnas ārkārtas situācijā, tās netiks izmantotas, un tas radīs lielus finansiālus zaudējumus. «Jāņem vērā vakcīnas uzglabāšanas ilgums, drošības apsvērumi. Būtiski, ka vakcīnas sēriju izgatavošanas regularitāte var būt 3–6 mēneši, kas saistīts ar vakcīnas izgatavošanas sarežģītību, pēc katras sērijas izgatavošanas obligāta ir kvalitātes kontrole, kuras īstenošanai arī nepieciešams laiks,» skaidro speciāliste.

Mazuļu vecākiem atliek uzklausīt mediķu ieteikumus un sekot līdzi jaunumiem – ģimenes ārstiem noteikti būs jāziņo vecākiem, kad vakcīna būs atkal pieejama. Pret tuberkulozi zīdaiņus vakcinē uzreiz pēc piedzimšanas. Ja ģimenē nav tuberkulozes slimnieka, iespējamība zīdainim nonākt saskarsmē ar slimības izraisītāju ir neliela. Tomēr, lai pārliecinātos, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu un nepieciešamības gadījumā veikt rentgenogrāfiju.

Svarīgākais