Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

16. marta ažiotāža beigusies

© f64

Kā novēro portāls nra.lv, tad cilvēki pie Brīvības pieminekļa gandrīz pavisam izklīduši, tomēr Brīvības pieminekļa apkaimē uzturas ievērojami un iespaidīgi policijas spēki. Policistu daudzums šobrīd ir tik iespaidīgs, ka vīru luminiscējošās vestēs ir krietni vairāk nekā vērotāju un pie Brīvības pieminekļa klāt pieiet ir sarežģīti.

Portāls nra.lv arī novēro, ka iepretim Brīvības piemineklim, uz Z. A. Meirovica bulvāra stāv norīkojuma autobuss, kurā atrodas ap 30 bruņotu vīru maskās.

Kopummā 16. marta pasākumus Rīgā pagaidām ir aizritējuši mierīgi un policija sākusi vien divas administratīvās lietvedības. Tā informē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Viena administratīvā lietvedība sākta par gadījumu, kad kāda kundze mēģinājusi traucēt leģionāru piemiņas gājienu, savukārt otrā gadījumā bez saskaņojuma ar policiju gaisā virs Brīvības pieminekļa laukuma tika lidināts bezpilota lidaparāts ar kameru. Policija noskaidrojusi, ka lidaparātu izmantojuši žurnālisti.

Kopumā leģionāru piemiņas gājienā piedalījušies apmēram 1500 cilvēku. Tas šogad noritēja mierīgi, neizskanot oponentu lamām.

Tā sauktie "antinacisti" pie Brīvības pieminekļa pulcējās jau tad, kad leģionāru piemiņas gājiena dalībnieki to bija pametuši. Aptuveni 15 "Latvijas Antinacistiskās komitejas" pārstāvji šodien pēcpusdienā devās pie Brīvības pieminekļa, lai noliktu piemiņas vainagu fašisma upuru atcerei.

Bruņojušies ar plastmasas spaiņiem un birstēm, protestētāji vispirms improvizēti tīrīja Brīvības pieminekļa laukumu, bet pēc tam devās uz Brīvības pieminekli, lai tā priekšā novietotu iespaidīga izmēra sēru vainagu.

Pasākuma vērotāju rindās izcēlās arī asāka vārdu apmaiņa, kas piesaistīja masu mediju uzmanību. Verbālajā konfliktā iesaistījās kādu latviski runājoša kundzi un kāds krievu valodā runājošs kungs, kuri aizrunājās par vēsturi, krievu valodu un citām tēmām. Konflikts itin ātri noslēdzās bez starpgadījumiem. Šur tur skatītāju pulkā arī turpinājumā atskanēja pa skaļākai vārdu apmaiņai starp latviski un krieviski runājošajiem, tomēr policijas spēkiem iesaistīties nebija nepieciešams.

"Antifašistu" pasākumam noslēdzoties, notikuma vietā aiz policijas barjerām vēl uzturējās vairāki desmiti vecāka gadagājuma iedzīvotāju, kuri turpināja savstarpējas diskusijas.

Aculiecinieki par pasākuma mierīgo norisi pauž atzinību lielajiem policijas spēkiem, kuri uzraudzījuši kārtību.