Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

16. marts: Piketi pie Krievijas un Vācijas vēstniecībām pagaidām norit mierīgi

© Youtube.com

Stāvot iepretim Krievijas vēstniecībai, ap desmit aktīvisti šorīt pauda vēlmi, lai Otrā pasaules kara laikā lielvaru paveiktie noziegumi tiktu plaši skaidroti, un tā varētu kļūt par ikgadēju tradīciju.

Bruņojušies ar plakātiem, uz kuriem trīs valodās aprakstīti pret Latvijas cilvēkiem paveiktie noziegumi, šorīt pie Krievijas vēstniecības bija pulcējušies aptuveni 20 cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

Plakātos latviešu, krievu un vācu valodā rakstīts, ka leģionāri ir cietušie, nevis nacisti, kā arī, ka latviešu leģiona izveide 1943.gadā bija starptautisko tiesību pārkāpums. Tāpat pasākuma dalībnieki vēlas vērst Krievijas uzmanību, ka vairāk nekā 50 000 Latvijas iedzīvotāju mobilizācija Sarkanajā armijā bija nelikumīga.

Klātesošie pauda pārliecību, ka cilvēkiem Otrā pasaules kara notikumi un to sekas ir jāatgādina, tostarp uzsverot abu lielvaru - Vācijas un PSRS - veiktos noziegumus. Tomēr, kā atzina klātesošie, ja Vācija mūsdienās atzīst padarītā netaisnīgumu, tad Krievija vēloties atjaunot kādreizējos režīmus.

Kā novēroja aģentūra LETA, pasākuma dalībniekiem līdzi bija arī Ukrainas karogi, kā arī ziedi šīs valsts karoga krāsās.

Arī pie Vācijas vēstniecības šodien notika pikets, lai sabiedrībai un medijiem atgādinātu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenoto prettiesisko rīcību okupētās Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā. Līdzīgs pikets notiks arī pie Krievijas vēstniecības.

Kā ziņots, šodien pie Krievijas un Vācijas vēstniecības - pie katras 30 minūtes - notiek piketi, lai sabiedrībai un medijiem atgādinātu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenoto prettiesisko rīcību okupētās Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā, aģentūru LETA informēja piketa organizatore Ieva Brante.

Aktīvisti norāda, ka Vācija savus kara noziegumus ir nožēlojusi, bet Krievija turpina no tiem norobežoties, aizbildinoties, ka nav PSRS un tās režīma politiskā mantiniece. Šādi argumenti esot vismaz liekulīgi, zinot, ka Krievija pārņēmusi PSRS īpašo statusu ANO Drošības padomē, uzsver savu īpašo lomu uzvarā pār nacismu, un Krievijas pašreizējais līderis PSRS sabrukumu nosaucis par 20.gadsimta traģēdiju.

Aktīvisti uzskata, ka pēdējos gados 16.marts Rīgas centrā tiek pārvērsts par informatīvā kara cīņu lauku, kurā Krievijas apmaksāti "antifašisti" starptautiskā līmenī publiski nomelno Latviju kā vietu, kur "atdzimst nacisms". Šī nepatiesā politiskā retorika tiekot izmantota arī pārējās Baltijas valstīs un Ukrainā. Tolerantajai un miermīlīgajai Latvijas sabiedrībai tā neesot pieņemama.