Drošai slidošanai uz aizsalušām ūdenskrātuvēm nepieciešams vismaz 25 centimetrus biezs ledus

Lai uz aizsalušām ūdenskrātuvēm varētu droši slidot un, piemēram, spēlēt hokeju, nepieciešams vismaz 25 centimetrus biezs ledus, bet patlaban ledus kārta Latvijā ir tikai piecus līdz septiņus centimetrus bieza, turklāt daudzviet tā var būt arī plānāka, brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Kā aģentūru LETA informēja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Inese Veisa, iedzīvotājiem patlaban būtu jāpievērš īpaša uzmanību aktivitātēm uz ledus. Kaut arī ir iestājušies īstai ziemai atbilstoši laika apstākļi un jau vairākas nedēļas gaisa temperatūra ir krietni zem nulles atzīmes, risks, ka uz ledus var notikt nelaimes gadījumi, pastāv vienmēr. Sniega kārta darbojas kā temperatūras izolācijas slānis, kas neļauj uzsalt biezākam ledum, savukārt ūdens ir ar pozitīvu temperatūru, un tas kausē ledu no apakšas.

Šogad reģistrēts viens gadījums, kad cilvēks, ielūstot ledū, gājis bojā. Kā ziņots, 9.janvārī Rīgā, Ķīšezerā pie Mīlgrāvja kanāla, vizinoties ar sniega motociklu, ledū ielūza kāds vīrietis, kurš gāja bojā.

"Interneta vidē patlaban populāras ir arī fotogrāfijas ar daļēji ledū ielūzušām vieglajām automašīnām. Tas viss liek vēlreiz atgādināt, ka aizsalušas ūdenstilpnes nav piemērotākā vieta dažādām izklaidēm un aktivitātēm, un, ja tomēr to izvēlaties, tad jāievēro īpaša piesardzība," brīdina Veisa.

Aptuveni 80 kilogramus smaga cilvēka svaru iztur piecus līdz septiņus centimetrus biezs ledus. Tik biezs ledus daudzviet Latvijā jau ir patlaban, bet tas nebūt nenozīmē, ka visās vietās ledus kārta ir vienādi bieza un izturīga. Ledus ir neizturīgs vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos un zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību mazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti, atgādina VUGD.

Lai palīdzētu ielūzušajam, viņam jātuvojas rāpus, guļus un ne līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no divu līdz piecu metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka tiem vienam no otra jāatrodas divu, trīs metru attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus, ieteicams pārveļoties virzīties prom no bīstamās vietas līdz krastam. Arī glābējs nedrīkst aizmirst par iespējamām briesmām pašam ielūst ledū.

VUGD aicina iedzīvotājus nepaiet vienaldzīgi garām bērniem vai pusaudžiem, kuri slidinās pa nedrošo ledu. "Brīdiniet viņus par bīstamību!" aicina VUGD. Gadījumos, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties jāzvana glābējiem uz tālruni 112, pēc iespējas precīzāk norādot negadījuma vietu, kā arī tuvākos iespējamos piebraukšanas ceļus. Katrs zvans var būt izšķirošs nelaimē nonākuša cilvēka dzīvības glābšanai.

Latvijā

Līdzšinējās diskusijās par valsts budžetu redzams, ka ir piemirsts par iestāžu uzturēšanas izdevumu pārskatīšanu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis (AS).

Svarīgākais