Dažiem uzņēmumiem iespējams pat trīskāršs valsts atbalsts

© Scanpix

Ekonomikas ministrijas Eiropas Savienības fondu ieviešanas departamenta vecākās ekspertes Elīnas Dlohi ģimenei daļēji piederošā SIA Cross Timber Systems saņēmusi triju veidu valsts atbalstu – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) 2012. gadā noslēgusi līgumu par Eiropas fondu līdzekļu piešķiršanu, bet Latvijas garantiju aģentūra (LGA) pērn piešķīrusi arī kredīta garantijas un mezanīna aizdevumu.

LGA vadība ar preses sekretāres Jekaterinas Zaicevas starpniecību Neatkarīgajai paskaidroja, ka, piešķirot mezanīna aizdevumu SIA Cross Timber Systems, likuma prasības ir ievērotas. Savukārt ekonomikas ministres padomnieks Arno Pjatkins norādīja, ka «E. Dlohi, atsākot darbu Ekonomikas ministrijā pēc dekrēta atvaļinājuma, ir informējusi ministrijas vadību, ka viņas vīrs ir atbalsta saņēmējs LIAA administrētajā programmā». Savukārt no A. Pjatkina paustā, ka valsts atbalsta un ES fondu nosacījumi «paredz, ka finansējuma saņēmējam jāpiesaista privātais finansējums un ES fondu atbalstu nevar piešķirt no vairākiem avotiem par vienām un tām pašām izmaksām», var saprast, ka, piešķirot vienam uzņēmumam triju veidu valsts atbalstu, normatīvie akti nav pārkāpti (pilnu atbildi skatīt raksta beigās).

Cik var spriest no publiskas informācijas, trijos dažādos atbalsta veidos saņemtajiem publiskajiem finanšu līdzekļiem jāsedz lauvas tiesa no Cross Timber Systems projekta izmaksām.

Atbilstīgi Uzņēmumu reģistra informācijai datubāzē Firmas.lv Elīnas Dlohi vīram Andrim Dlohi pieder 10,5% SIA Cross Timber Systems kapitāla daļu, bet Andra tēvam Robertam Dlohi pieder vēl 10,5% uzņēmuma kapitāla daļu. Andris Dlohi savulaik arī ir bijis Ekonomikas ministrijas vecākais referents. LIAA mājaslapā redzams, ka valsts atbalsta aktivitātes Augstas pievienotās vērtības investīcijas 2. kārtā ar SIA Cross Timber Systems noslēgts līgums par 1 335 000 latu piešķiršanu no Eiropas fondu līdzekļiem. Uzņēmējsabiedrības projekts saucas Krustām līmētu masīvkoka plātņu ražotnes izveide, un kopējais attiecināmo izmaksu apjoms norādīts 4 450 000 latu.

Kā Neatkarīgajai paskaidroja LIAA sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce, šis līgums noslēgts 2012. gada vasarā.

Savukārt pērn jūnijā LGA piešķīrusi SIA Cross Timber Systems kredīta garantijas, kuru apjomu LGA neatklāj, be tās ir otras lielākās LGA piešķirtās kredīta garantijas. Maksimālā kredīta summa, ko var garantēt LGA, ir 1,5 miljoni eiro. Bet dažus mēnešus vēlāk LGA ir piešķīrusi SIA Cross Timber Systems arī mezanīna aizdevumu 700 000 eiro.

Kā Neatkarīgajai skaidroja V. Vilistere-Lāce, «teorētiski viens uzņēmums ar vienu un to pašu projektu nevar iziet citas valsts institūcijas. Viens uzņēmums ar dažādiem projektiem – var.» Tāpat viņa paskaidroja, ka SIA Cross Timber Systems projekts – Krustām līmētu masīvkoka plātņu ražotnes izveide vēl ir īstenošanā un Eiropas fondu finansējums vēl nav izmaksāts.

Interesanti, ka LIAA mājaslapā norādīts – Cross Timber Systems projekta īstenošanas laiks ir 18 mēneši, tas nozīmē, ka tam bija jābūt pabeigtam.

Neatkarīgās jautājumi par valsts atbalstu konkrētam uzņēmumam un Ekonomikas ministrijas un Latvijas Garantiju aģenturas atbildes

Atbilstīgi Latvijas garantiju aģentūras (LGA) datiem, pērnā gada oktobrī LGA ir piešķīrusi mezanīna aizdevumu 700 000 eiro SIA „Cross Timber Systems”.

Tāpat redzams, ka SIA „Cross Timber Systems” jūnijā ir saņēmusi kredīta garantijas, kuru apjomu LGA neatklāj, bet, nepāprotami, tās ir vienas no lielākajām kredīta garantijām.  

Atbilstīgi Uzņēmumu reģistra datiem, SIA „Cross Timber Systems” līdzīpašnieks ir arī Andris Dlohi, bijušais Ekonomikas ministrijas darbinieks, kura sieva Elīna Dlohi joprojām strādā par Ekonomikas ministrijas Eiropas Savienības fondu ieviešanas departamenta Eiropas Savienības atbilstības vadības nodaļas vecāko eksperti.

Šajā sakarā „Neatkarīgās”  jautājumi: 

1)    Vai šajā situācijā nav interešu konflikta?

2)    Ņemot vērā, ka 2012. gada vasarā SIA „Cross Timber Systems” ir piešķirts arī  Eiropas fondu finansējums - kādos īpašos gadījumos uzņēmumiem ir iespējams, kombinējot dažādas valsts atbalsta formas un dažādus publiskos līdzekļus, īstenot savas biznesa idejas bez paša finansējuma piesaistes?

Ekonomikas ministrijas atbildes

1.Saskaņā ar likumu, interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

E.Dlohi, atsākot darbu Ekonomikas ministrijā pēc dekrēta atvaļinājuma, ir informējusi ministrijas vadību, ka viņas vīrs ir atbalsta saņēmējs LIAA administrētajā programmā. E.Dlohi darba pienākumi nav saistīti ar programmu izstrādi, projektu vērtēšanu vai citām darbībām, kurās varētu rasties interešu konflikts. E.Dlohi Ekonomikas ministrijā koordinē vadības un kontroles sistēmas iekšējo normatīvo aktu izstrādi, koordinē ārējās pārbaudes un auditus. Līdz ar to E.Dlohi savlaicīgi ir informējusi par vīra komercdarbību un viņas darba pienākumi nav saistīti ar SIA „Cross Timber Systems” vai jebkuru citu atbalsta saņēmēju.

Turklāt jānorāda, ka EM administrētajās aktivitātēs ar projektu iesniedzējiem strādā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, nevis EM.

2.Ministru kabineta noteikumu par Mezanīna aizdevumiem  (02.08.2011. nr. 613) 26.punktā ir noteikts, ka mezanīna noteikumu ietvaros saņemto Eiropas Savienības fondu finansējumu nedrīkst apvienot ar citu Eiropas Savienības līdzekļu finansētas atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta ietvaros piešķirto finansējumu par vienām un tām pašām izmaksām. Arī Ministru kabineta noteikumu par garantijām 23.1.punktā ir noteikts, ka garantiju noteikumu ietvaros Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu nevar piešķirt, ja atbalsta saņēmējs ir saņēmis vai paredz saņemt finansējumu par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām citu aktivitāšu ietvaros no valsts, pašvaldības vai Eiropas Savienības līdzekļiem atbilstoši šo noteikumu 21.punktam. Minētās normas noteikumos iekļautas, ņemot vērā valsts atbalsta un ES fondu nosacījumus, kas paredz, ka finansējuma saņēmējam jāpiesaista privātais finansējums un ES fondu atbalstu nevar piešķirt no vairākiem avotiem par vienām un tām pašām izmaksām. Par LIAA administrētā projekta attiecināmām izmaksām nevar saņemt mezanīna aizdevumu vai garantiju un no LIAA projekta izmaksām atbalsts sedz 35% (vai 45% atkarībā no kārtas), bet pārējais finansējums jāpiesaista no citiem resursiem. Piemēram, ja kopējās investīciju projekta izmaksas ir 3 milj. EUR un LIAA projekts ir 2milj. EUR, no šīs summas 35% ir LIAA atbalsts, pārējais ir privātais finansējums, bet atlikušo 1 milj. var finansēt ar mezanīnu, garantijām.

Latvijas Garantiju aģentūras atbildes

1. Pieņemot lēmumus (t.sk., par mezanīna aizdevuma izsniegšanu SIA “Cross Timber Systems”) LGA amatpersonām saistošas ir likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā (turpmāk – Likums) prasības. 

Likuma izpratnē interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Pieņemot lēmumu par mezanīna aizdevuma izsniegšanu SIA “Cross Timber Systems”, LGA amatpersonas ir ievērojušas Likuma prasības.

2. LGA garantijas un mezanīna aizdevumi netiek sniegti par vienām un tām pašām projekta izmaksām. Komersanta līdzdalība projektā nav LGA finanšu instrumentu piešķiršanas izslēdzošais kritērijs. Ja vēlaties saņemt precīzāku atbildi, lūdzu, precizējiet savu jautājumu attiecībā uz LGA administrētajiem produktiem.

 

Svarīgākais