Šaubas par administratīvo tiesnešu neitralitāti

Trūkstot publiski pieejamai informācijai par Administratīvo tiesnešu biedrības dalībniekiem, Ventspils mēram Aivaram Lembergam saglabājas pamats izteikt noraidījumu faktiski ikvienam tiesnesim, kas skata viņa prasību pret KNAB.

Noraidījums pirmdienas sēdē tika izteikts tiesnesei Stellai Blūmai, un tā pamatojums ir pērnruden Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības izplatītais politiskais paziņojums tiesneša Māra Vīganta lietā. Jāatgādina, pēc tam, kad Saeima Augstākās tiesas tiesneša amatā neapstiprināja Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi M. Vīgantu, biedrība paziņoja, ka Saeima ir pārkāpusi tiesneša personiskās neatkarības principu, un spekulatīvi saistīja to ar M. Vīganta pieņemto nolēmumu "par oligarha Aivara Lemberga apcietināšanu".

Komentējot S. Blūmai izteikto noraidījumu, A. Lembergs atgādina, ka tiesa savos lēmumos nedrīkst vadīties pēc savas politiskās pārliecības. Taču biedrība ar savu paziņojumu vistiešākajā veidā iejaucās politiskajā procesā, kas ir Saeimas prerogatīva. Tā kā biedrības dalībnieku sarakstu prasītājiem nav izdevies iegūt, atliekot pieņemt, ka biedrība ar šo viedokli pārstāv visus administratīvos tiesnešus un tādējādi apšaubāma ir ikviena administratīvā tiesneša neitralitāte tiesvedībā, kurā iesaistīts A. Lembergs.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Augstākās tiesas senators Jānis Neimanis Neatkarīgajai pastāstīja, ka organizācijā ir 41 biedrs, no apmēram 60 administratīvajiem tiesnešiem. Taču viņu vārdus publiskot liedzot biedrību un nodibinājuma likums. Viņš gan nesaskata pamatu S. Blūmas noraidījumam biedrības paziņojuma dēļ, jo "šis nav konkrētu biedru viedoklis. Biedrība pauž viņu kopējo viedokli". Vai un kā šī pretruna tiks tulkota attiecībā uz tiesnesi S. Blūmu, tiesa paziņos piektdien, taču, ja tas tiks apmierināts, lieta vienalga būs strupceļā. "Jā, šobrīd man ir pamats arī nākamajam tiesnesim izteikt noraidījumu, jo viņi ir deklarējuši negatīvu attieksmi, nevaru lietā cerēt uz objektivitāti," skaidro A. Lembergs.

Prasības būtība skar piecus gadus senus notikumus. KNAB, pamatojoties uz toreizējā Ventspils domes opozīcijas deputāta Aivja Landmaņa sūdzību, ierosināja administratīvo tiesvedību saistībā ar Ventspils brīvostas valdes locekļu prēmēšanas kārtību. Pilsētas mērs, pats būdams valdē, it kā nedrīkstējis piedalīties domes lēmuma pieņemšanā. Taču, kā skaidro A. Lembergs, šī kārtība bija vispārīga un nenoteica konkrētas summas. Nšeatradis nekādu korupciju, KNAB izbeidza administratīvo lietvedību, tomēr piesūtīja A. Lembergam vēstuli ar brīdinājumu. Viņš savukārt to uztvēra kā administratīvu sodu un pārsūdzēja: "Tas ir principa jautājums.

Svarīgākais