Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

DP lūdz sākt kriminālvajāšanu par balsu pirkšanu ZZS labā

© f64

Drošības policija (DP) lūgusi Kuldīgas rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā 12.Saeimas vēlēšanās pagājušā gada oktobrī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. DP partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, neatklāj.

DP izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Policijas savāktie pierādījumi liecinot, ka uzrunātā persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem Latvijas pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

DP uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā nolemts rosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai. Kriminālvajāšanu lūgts sākt par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu.

Vienlaikus šogad 11.martā DP pieņemts lēmums izbeigt citu kriminālprocesu, kas bija sākts 2014.gada 4.oktobrī saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šajā izmeklēšanā nopratinātas vairākas personas un veiktas citas procesuālās darbības, taču to rezultātā netika iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi ietekmēšana, lai vēlēšanās balsotu par noteiktu partiju un tās deputāta kandidātu.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP sāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas sākšanai pērn decembrī. Līdz ar to šobrīd DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā.