Motosezona Latvijā katru gadu arvien smagāka

© F64

Pēdējo četru gadu laikā visbiežāk avārijās iekļuvuši Yamaha, Kawasaki, Suzuki un Honda markas motociklu īpašnieki – liecina If Apdrošināšana apkopotā informācija.

“2011.gadā reģistrējām 19 atlīdzību gadījumu, kuros bija cietuši motociklu īpašnieki, bet 2014.gadā šādu negadījumu skaits bija trīskāršojies, sasniedzot 57 negadījumus,” informē If Apdrošināšana Transporta atlīdzību grupas vadītāja Pāvels Valainis.

Bet lielākā atlīdzība, kas pēdējo četru gadu laikā ir tikusi kompensēta kādam motobraucējam, tika reģistrēta 2014.gadā, kad kāda Harley Davidson īpašniekam pēc ceļu satiksmes negadījuma tika atlīdzināti 15 400 eiro.

Pēc If ekspertu vērtējuma to negadījumu skaita pieaugumam, kuros iesaistīti motobraucēji, ir vairāki iemesli. Objektīvais iemesls ir saistīts ar to, ka ziemas mūsu klimatiskajā zonā kļūst arvien īsākas, savukārt periodi, kuros var pārvietoties ar motociklu, – arvien garāki.

Vēl viens iemesls ir salīdzinoši pieejamās motociklu cenas – populārajā portālā ss.lv pat no no 650 eiro. “Parādās saistība ar biežāk negadījumos iekļuvušo motociklu markām – tieši Yamaha, Kawasaki, Suzuki un Honda marku motocikliem, kuru dinamiskākie modeļi cenas ziņā ir arī pieejamākie, un tos iegādājas gados jauni motobraucēji ar nelielu braukšanas pieredzi,” norāda Pāvels Valainis.

Taču galvenokārt negadījumu skaita pieaugums ir saistāms ar joprojām zemo ceļu satiksmes dalībnieku kultūru – atļautā braukšanas ātruma neievērošanu un pārgalvīgiem manevriem, kad braucējs pārvērtē savas spējas pabeigt manevru un paredzēt pārējo satiksmes dalībnieku rīcību. Tāpat avārijas bieži tiek izraisītas, ignorējot ceļa zīmes, kas regulē pārvietošanos pa galveno ceļu un mazākas nozīmes ceļiem.

“Šogad jau pamanījām vairākus braucējus, kas jau pārvietojās ar motociklu. Taču atklāt sezonu vēl ir pāragri. Asfalts ir auksts, temperatūra joprojām salīdzinoši zema, un motociklu riepas nav piemērotas braukšanai šādos apstākļos. Turklāt ceļi pēc ziemas sezonas joprojām ir netīri, kaisītais materiāls nav notīrīts un ir bedres, kuras ar auto var arī nepamanīt, bet motociklam tās ir bīstamas,” informē Pāvels Valainis.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais