Prezidents: Profesionālas armijas izveide bija pareizs lēmums

© F64

Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu nav nepieciešams, jo savulaik pieņemtais lēmums izveidot profesionālu armiju bija pareizs, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš stāstīja, ka vakar Nacionālās drošības padomes sēdē minētais jautājums tika aktualizēts un izvērtēts jau paveiktais. "Sarunā secinājums bija viens, proti, lēmums ieviest profesionālo armiju bija pareizs, jo tikai šāds militārs veidojums daudz efektīvāk spēs nodrošināt valsts aizsardzību," sacīja prezidents.

Viņaprāt pašlaik Latvijas aizsardzības sistēma ir veidota tā, ka to sargā ne tikai profesionāla armija, bet arī citas struktūrvienības, piemēram, zemessardze un robežsardze, tāpēc domāt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu nebūtu pamata, jo jāatceras, ka atgriešanās pie šādas sistēmas prasītu lielus izdevumus valsts budžetā.

"Sākt jaunus plānus nebūtu vajadzīgs, gluži pretēji, vajag stiprināt jau esošo un pielikt visas pūles, lai tagadējie Latvijas militārie spēki attīstītos," piebilda Bērziņš.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partneri neredz nepieciešamību Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pagājušajā nedēļā pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka profesionālā armija ir pareizs risinājums un, viņasprāt, nav nepieciešams atjaunot obligāto militāro dienestu.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Edgars Tavars teica, ka ZZS pozīcija pamatā ir par "mieru visā pasaulē un arī tuvākajos reģionos", tomēr par jautājumiem, kas saistīti ar ārējo drošību, no ZZS ir tiesīgs runāt tikai aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Ministrs jau iepriekš pauda viedokli, ka tuvākajā laikā Latvija neplāno pāriet uz obligāto militāro dienestu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNNK) valdes loceklis Jānis Iesalnieks norādīja, ka partijā ir dažādi viedokļi - ir politiķi, kas atbalsta obligāto militāro dienestu, un ir tādi, kas atbalsta profesionālo. Paužot personīgo viedokli, Iesalnieks teica, ka būtu tikai lietderīgi, ja katrs Latvijas vīrietis izietu apmācības kursu Zemessardzē.

Kā ziņots, opozīcijā esošā partija "Saskaņa" rosina diskutēt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. "Saskaņas" Saeimas frakcija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentei, lūdzot viņu sniegt savu nostāju par obligātā militārā dienesta atjaunošanu Latvijā, kā arī citiem iespējamiem risinājumiem saistībā ar jauniešu militārās un civilās aizsardzības apmācības nepieciešamību un tvērumu.

Jau ziņots, ka Lietuvā paredzēts uz laiku atjaunot valstī obligāto karadienestu. Savukārt Straujuma jau iepriekš teikusi, ka Latvijā nav nepieciešams ieviest obligāto militāro dienestu, kā to plāno darīt Lietuva.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais