Latvijas Milānā nav, pamati – ir

© F64

Ekonomikas ministrijā vairs nav neviena cilvēka, kas strādātu ar izstādi Expo 2015 Milano un Latvijas nepiedalīšanās sekām. Ar organizatori komandītsabiedrību Expo 2015 līgumi tiek lauzti šodien.

Internetā gan joprojām ir atrodama lapa www.latviaexpo.com, kurā citastarp tiek solīts jau drīzumā publiskot uzņēmēju programmas kalendāru. Taču nekādas programmas nebūs, un arī rīkotāju komandas aprakstā minētais Roberts Stafeckis vairs nav Ekonomikas ministrijas Expo projekta vadītājs. Viņš pat nestrādā vairs ministrijā un uz telefona zvaniem arī neatbild. Nobriestot nepatikšanām, viņš pēdējā brīdī – februāra sākumā – uzrakstījis atlūgumu. Nostrādājis vēl mēnesi, kā to paredz Darba likums, un atvaļinājies. Šobrīd, kad ierosināto disciplinārlietu rezultāti vēl nav zināmi, ir pilnīgi skaidrs, ka pašam galvenajam izstādes organizētājam disciplinārlietu komisijas piemērotie sodi ies secen. Vēl gan pastāv teorētiska iespēja, ka viņa darbību vai bezdarbību vērtēs tiesībsargājošās iestādes. Kā skaidro ekonomikas ministres padomnieks Arno Pjatkins, dienesta izmeklēšanas rezultāti tiks iesniegti Ģenerālprokuratūrā.

Jāatgādina, pēc tam, kad valdība ar lielām mokām un tielēšanos piekrita ekonomikas ministres D. ReizniecesOzolas ierosinājumam pārtraukt šo pasākumu, lai nezaudētu vēl aptuveni 3,3 miljonus eiro, nekavējoties tika rosināta dienesta izmeklēšana. Tā ir pabeigta, un galvenais secinājums – projektam par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē nav nodrošināta atbilstoša un efektīva vadība, nav pietiekami vērtēti iespējamie organizācijas modeļi un to riski, kā arī konstatēti būtiski trūkumi projektam piešķirtā finansējuma izlietojuma kontrolē. Jau projekta sākuma fāzē iepirkumi tika veikti nepareizi, slēgti nekvalitatīvi sagatavoti līgumi, uzraudzība bijusi pavirša, un tas viss kopumā liedzis īstenot projektu sākotnēji paredzēto budžeta izmaksu apjomā, termiņos un kvalitātē. Disciplinārlietas ierosinātas pret sešiem darbiniekiem. Iepriekšējiem ministriem un valsts sekretāriem gan nekas nedraud.

Par to, kas pašlaik notiek ar Latvijas paviljona vietu Milānā, ministrijai ziņu trūkst. Izstādes mājaslapā dalībnieku sarakstos Latvijas vārds vairs nav atrodams, taču neuzbūvētajam milzu finiera ozolam uzbūvētie pamati gan jānojauc. Itālieši par Latvijas izstāšanos oficiāli informēti februārī. Vēstulē apliecināta Latvijas apņemšanās izpildīt no dalības līguma izrietošās saistības un lūgts sniegt informāciju par nepieciešamo darbu veikšanu un izpildes termiņiem. Taču itālieši pagaidām klusē, un ministrija no tā secina: «Tā kā vēl neesam saņēmuši Expo 2015 organizatoru atbildes vēstuli par dalības pārtraukšanas juridiskajiem un finansiālajiem aspektiem, šobrīd precīzu atbildi par Latvijas pusei veicamajiem darbiem un to izmaksām sniegt nav iespējams.»

Arī ar komandītsabiedrību Expo 2015 rēķinu noslēgšana vēl ir priekšā, kaut gan formāli abi noslēgtie līgumi tiek lauzti tieši šodien. Rēķinus par paveiktajiem darbiem ministrija apmaksās tikai pēc darbu pieņemšanas un nodošanas aktu parakstīšanas par visu projekta periodu.

Pilnam aprēķinam par neveiksmīgā pasākuma finansēm valdībā jātop iesniegtam līdz 1. maijam, kad Milānā notiks izstādes atklāšana. Bez Latvijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.