Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Valdība balsojumu par vienošanos ar SVF pārliek uz Saeimas pleciem

© Kaspars Krafts, f64

Saeimas deputātiem 21. janvārī būs jāizšķiras, vai pilnvarot premjeru un finanšu ministru parakstīt kārtējo vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tā otrdien lēma valdība, pati iekšējo pretrunu dēļ izvairoties no lēmuma par atbalstu šiem dokumentiem un šo izšķiršanos pāradresējot Saeimai.

Uz svaru kausiem ir likti nepatīkami solījumi Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) un Eiropas Komisijai (EK), no otras puses – iespēja jau nekavējoties izpildīt Satversmes tiesas spriedumu pensiju lietā, ko ļauj šī vienošanās. Premjera Valda Dombrovska (JL) un finanšu ministra Einara Repšes (JL) provizoriski panāktā vienošanās cita starpā paredz izvairīties no nodokļu samazināšanas un strauji reformēt pensiju un sociālo pabalstu sistēmu, virzoties uz mazākiem tēriņiem šajā jomā.

Jauno vienošanos ar SVF un EK ir tik būtiski parakstīt, jo tajā ierakstīts nesen sarunās panāktais kompromiss, ka aizdevēji ļauj sākt izmaksāt pensijas pilnā apmērā un atmaksāt pensionāriem nelikumīgi ieturēto naudu uz budžeta deficīta rēķina, kurš izrādījies mazāks, nekā plānots un pieļauts. Ja šādas vienošanās nebūtu, kopumā aptuveni 180 miljoni latu šā gada budžetā būtu jāiegūst, vai nu atkal griežot izdevumus, vai ceļot ieņēmumus, visticamāk – uz nodokļu vēl lielākas paaugstināšanas rēķina.

Tautas partijas (TP) priekšsēdētāja vietnieks Edgars Zalāns otrdien valdības sēdes starplaikā paziņoja, ka TP ministri neatbalstīs vienošanās tekstu. Tomēr premjers pēc valdības sēdes pauda pārliecību, ka Saeimā visu koalīcijas partiju frakcijas, arī TP, nobalsos par pilnvarojumu. Balsojums par pilnvarojumu nozīmētu arī vienošanās teksta akceptēšanu. "Mēs balsosim pret nodomu vēstules saturu, bet par tās nodošanu Saeimai," valdības sēdes starplaikā otrdien teica pašvaldību ministrs E. Zalāns. TP nevēloties "sabotēt vai torpedēt" jautājuma virzību, un tas arī neesot iespējams, jo valdības sēdē piedalījās tikai trīs partijas ministri, piebilda politiķis. Nav skaidrs, vai un kā TP domā panākt saskaņotā vienošanās projekta izmaiņas pēc debatēm Saeimā. Ja TP frakcija nobalsotu par pilnvarojumu, ļaujot V. Dombrovskim parakstīt vienošanos ar SVF un EK, to tad varētu traktēt kā partijas pozīcijas maiņu un līdz šim deklarēto – kā momenta izmantošanu politiskās retorikas paušanai. Kompromisu otrdien valdībā izdevās panākt, atsakoties no sākotnējās ieceres akceptēt vienošanās ar SVF un EK, pret ko iebilda TP. Tā vietā valdība aprobežojās ar lēmumu nodot jautājuma izlemšanu Saeimai.

Premjers nekādas indikācijas, ka TP Saeimā varētu balsot pret, otrdien valdības sēdē neesot manījis. Viņš arī atgādināja, ka nekādas būtiskas jaunas apņemšanās vienošanās ar SVF un EK neparedz, tās visas jau bijušas iepriekš parakstītajos dokumentos, kas atspoguļojas 2010. gada budžetā, par ko Saeima jau ir nobalsojusi.

V. Dombrovskis izvairījās atbildēt, vai Saeimas balsojums pret pilnvarojuma došanu nozīmētu arī neuzticības izteikšanu viņam. Viņš arī centās notušēt slēgtajā valdības sēdē bijušās pretrunas starp viņa un TP pozīciju, ko apstiprināja citi dalībnieki. Premjers toties uzsvēra, ka negatīvs Saeimas balsojums būtu ārkārtīgi negatīvs signāls starptautiskajiem finanšu tirgiem, tas arī nozīmētu jaunu sarunu sākšanu ar SVF un EK par jaunu vienošanās tekstu. Turklāt līdz jaunas vienošanās panākšanai spēkā paliktu iepriekšējās, kas neļauj papildu izdevumus, kādi radīsies pensiju izmaksai, segt uz budžeta deficīta rēķina.

***

UZZIŅAI

Kas teikts vienošanās projektos ar SVF un EK?

• Vienošanās projektā Latvijas valdība apņemas, "ja nepieciešams, palielināt PVN likmi".

• Lai samazinātu deficītu, apņemas "izvairīties no nodokļu samazinājumiem".

• Jebkuru nodokļu ieņēmumu pārpildi vai ietaupījumus 2010. gada budžetā apņemas izmantot budžeta deficīta segšanai, nevis papildu tēriņu finansēšanai.

• Apņemas jau 2011. gada 1. janvārī ieviest jaunu, reformētu pensiju sistēmu.

• Sola neatteikties no šobrīd noteiktajiem ierobežojumiem pabalstu saņemšanā, bet jau no 2012. gada ieviest pastāvīgus ierobežojumus, kas vērsti uz lielu pabalstu izmaksas nepieļaušanu.