Stradiņa slimnīca zaudē kārtējo vadītāju

Stradiņa slimnīcai pēdējos gados nomainījušies jau vairāki vadītāji, Dina Šmita vadības laiks bijis viens no visīsākajiem © F64

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres Solvitas Zvidriņas sasauktajā P. Stradiņa slimnīcas ārkārtas dalībnieku sapulcē pieņemts slimnīcas valdes priekšsēdētāja Dina Šmita atlūgums. Tas notika pāris stundas pēc tam, kad veselības ministrs Guntis Belēvičs publiski atzina, ka D. Šmits viņa uzticību zaudējis.

Uzticību P. Stradiņa slimnīcas vadītājs zaudējis, jo nekontrolējot slimnīcas finanses un tā, ministra vārdiem runājot, tiek vadīta kā gaisa balons – kur vējš pūš, tur lido. Savukārt D. Šmits Neatkarīgajai atzīst, ka skaļajiem paziņojumiem par it kā auditā konstatētajiem pārkāpumiem, viņš piekrist nevar. Taču, tā kā slimnīcas vadītājam ir jāstrādā roku rokā ar ministrijas vadību, viņš neredz, kā šādā situācijā varētu turpināt vadīt slimnīcu.

Dins Šmits, kurš P. Stradiņa slimnīcu vada tikai gadu, zaudējis gan VM valsts sekretāres, gan veselības ministra uzticību. Pirmdienas rītā ministrijā saņemts funkciju audita ziņojums no uzņēmuma CBB konsultāciju birojs, kuram ministrija bija uzdevusi veikt pārbaudi slimnīcā. Apmēram stundu pēc šī audita saņemšanas VM tika aicināti žurnālisti uz sarunu par finanšu situāciju Stradiņa slimnīcā. Pēkšņā VM rīcība bija pārsteigums, jo īpaši D. Šmitam, kas tikai no preses uzzināja, ka ir sasaukta konference, lai runātu par viņa vadīto slimnīcu. Tās laikā, atbildot uz jautājumu, vai VM vadība, tostarp ministrs uzticas pašreizējai slimnīcas vadībai, kļuva skaidrs, ka D. Šmita stundas amatā ir skaitītas.

Kas licis VM pieņemt šādu steidzamu lēmumu, ja vēl pagājušajā nedēļā par Stradiņa slimnīcas vadību tik krasi negatīvs viedoklis vismaz publiski neizskanēja, lai gan šāds jautājums aktualizējās uzreiz pēc Rīgas Austrumu slimnīcas valdes nomaiņas? Veselības ministrs un valsts sekretāre atsaucas uz steidzamo auditoru ziņojumu, kurā atklājušās smagas problēmas. Valsts sekretāre S. Zvidriņa atzina, ka slimnīcas finanšu plūsma ir neskaidra, nav iespējams pārliecināties par slimnīcas vadības rīcību, īpaši situācijā, kad pastāv riski iestādes maksātspējai un ir izveidojušās problēmas ar jaunā korpusa celtniecību. Ministrija pieaicinājusi savus revidentus slimnīcas situācijas izvērtēšanai, un viņu atzinums saņemts šorīt. Neilgi pēc tam arī, visticamāk, izlemts par slimnīcas vadītāja atcelšanu. Revidentu – CBB konsultāciju birojs – pārstāve sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune atzina, ka Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu un pat marta vidū departaments nespēj nodrošināt precīzus finanšu datus par janvāri. Revidentiem radies iespaids, ka Finanšu departamentu neviens slimnīcā nekontrolē. To vada Juris Lācis, kurš slimnīcā strādā kopš D. Šmita stāšanās amatā.

Veselības ministra vērtējums ir vēl skarbāks. Viņš slimnīcas vadību salīdzināja ar gaisa balonu, «kas tiek vadīts tā, kā vējš pūš, bet zeme strauji tuvojas, un balonā gaisa paliek arvien mazāk». Ministrs arī uzsvēra, ka nav tālu tas brīdis, ka gaisa balons var avarēt. Tomēr nav noslēpjams, ka veselības ministram nav paticis, ka slimnīcas vadītājs D. Šmits pagājušajā piektdienā ticies ar premjerminstri Laimdotu Straujumu un stāstījis melus. Uz tikšanos slimnīcas vadītāju bija uzaicinājusi pati premjere, lai uzzinātu vairāk informācijas par slimnīcas situāciju un jaunā korpusa celtniecības darbiem.

D. Šmits pirmdien atzina, ka šo konsultantu atskaiti ieraudzījis tikai pirmdien no rīta un viņam neviens paskaidrojumus nav prasījis. Taču jau tagad viņš apgalvo, ka publiski izteiktajiem secinājumiem par to, ka slimnīca netiek vadīta, viņš nepiekrīt. Neatkarīgajai viņš atzina, ka nevienā no iepriekšējām tikšanās reizēm ministrijā nav bijis aizrādījuma vai norādes par viņa darbību, tāpēc paziņotais, turklāt ne viņam pašam aci pret aci, bet publiski, bijis pārsteigums.

Svarīgākais