Straujuma: Ja eksperti vērtēs negatīvi, rosināšu atlaist Streļčenoku

© F64

Ja vērtējums par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka darbu būs negatīvs, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) rosinās valdību vērsties Saeimā ar priekšlikumu atlaist KNAB vadītāju.

Intervijā Latvijas Radio Straujuma skaidroja, ka šīs nedēļas beigās viņai tiks iesniegts sabiedrisko organizāciju vērtējums, bet pēc tam būs jāgaida ekspertu vērtējums par KNAB.

Ja valdība atbalstīs šādu priekšlikumu, tad to virzīs uz Saeimu. Straujuma ar šādu ierosinājumu nākšot klajā pat tādā gadījumā, ja komisija KNAB darbu novērtēs ar "apmierinoši".

Straujuma atzina, ka viņu neapmierina KNAB darbs. Viņasprāt, šai organizācijai ir jādomā par korupcijas apkarošanu, nevis jāraksta vēstules starptautiskām organizācijām un jāapvaino sabiedriskie mediji.

Premjerministre uzsvēra, ka KNAB iekšienē ir konflikti, bet jebkurš konflikts kavē iestādes darbu.

Valdības vadītāja arī norādīja, ka nepieciešams sakārtot likumdošanu, piemēram, "Vienotības" frakcijā esot lemts, ka nepieciešams jauns KNAB likums.

Kā aģentūra LETA noskaidroja KNAB, Streļčenoks nav izbrīnīts par šādu Ministru prezidentes paziņojumu, "jo jau ilgstošā laika periodā izskan ziņas par priekšnieka iespējamo atbrīvošanu". KNAB priekšnieks minētās Straujumas darbības un steigu saista ar pretestību KNAB centieniem nosargāt un stiprināt KNAB neatkarību.

KNAB vērš uzmanību, ka kārtību, kādā izveidojama komisija, lai izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata, nosaka Ministru kabineta noteikumi. Kārtība paredz, ka komisiju izveido, ņemot vērā ģenerālprokurora vai Ministru prezidenta sniegto informāciju, savukārt komisiju vada ģenerālprokurors vai viņa īpaši pilnvarots virsprokurors. KNAB arī norāda, ka vēl nav notikusi KNAB priekšnieka darbības novērtēšana, nav skaidrs, pamatojoties uz kādiem kritērijiem Straujuma izdarījusi secinājumu, ka "KNAB darbs ir neapmierinošs un KNAB priekšnieks ir nomaināms".

Kā ziņots, pašlaik pie KNAB vadītāja novērtēšanas strādā sabiedrība par atklātību "Delna", sabiedriskās politikas centrs "Providus", Latvijas Juristu apvienība, kā arī KNAB arodbiedrība.

Streļčenoka darbības novērtēšanā īstenos tā saukto 360 grādu novērtējumu, kas ieviests valsts pārvaldē. Tas nozīmē, ka viedoklis par KNAB priekšnieka darbību tiks lūgts sabiedriskajām organizācijām, kas saistītas ar šo iestādi. Pēc tam tiks izveidota ekspertu vērtēšanas komisija. Streļčenoks gan lūdza premjeri neīstenot viņa novērtēšanu, tomēr Straujuma savu lēmumu nemainīja.

Par savu lēmumu veidot izvērtēšanas komisiju Straujuma paziņoja šogad 5.janvārī, pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Skaidrojot šādu lēmumu, viņa uzsvēra, ka KNAB iesaistīšanās vairākos tiesvedības procesos nav uzskatāma par labas pārvaldības praksi, turklāt ir pagājis jau vairāk nekā gads kopš iepriekšējā novērtējuma veikšanas.

Svarīgākais