Patiesība par 8.marta svinībām

© F64

Sabiedrībā ir iesakņojies uzskats, ka 8. marta svinēšana ir tikai padomju laiku tradīcija, tomēr vai tā patiešām ir? Patiesību par Starptautisko sieviešu dienu atklāj vēsturnieks un profesors Inesis Feldmanis.

Izrādās, ka 8. marta asociēšana ar Sieviešu dienu aizsākās jau 1857. gadā, kad amerikāņu strādnieces izgāja ielās, protestējot pret sieviešu tiesību neesamību. Tiesa gan, īsto 8.marta svinību pirmsākumi meklējami pavisam citā kontinentā.

„Pretrunīgi vērtētā vācu feministe Klāra Cetkina 1910. gadā ierosināja sākt svinēt sieviešu dienu, un šī tradīcija jau pēc dažiem gadiem ieviesās Eiropā, tomēr visvairāk tika pieņemta un atzīmēta tieši Padomju Savienībā,” skaidro Latvijas Universitātes vēstures un filozofijas katedras vadītājs Inesis Feldmanis. Protams, tolaik, emancipācijas laikmetā, 8. marta svinībām bija pavisam citādāka nozīme kā mūsdienās, kad tie, šķiet, ir vairāk kā ģimeniski svētki. Toreiz feministe Klāra Cetkina vērsās pret laulībām un iestājās par to, ka 8.martā jāatzīmē „brīvās mīlestības” diena.

Tomēr mūsdienās 8. marts ir jauka diena, kurā atcerēties un apsveikt savas mīļās un tuvās sievietes, un varbūt aizdomāties, ka sieviešu līdztiesība un tiesības ne vienmēr ir bijušas pašsaprotamas. „Aicinātu visus aizdomāties, ko vēl mēs varam darīt, lai novērstu vardarbību pret sievietēm. Tāpat arī gribu noradīt - šī ir diena, kad var apskatīt arī to, cik daudz kas ir sasniegts sieviešu tiesību jomā, un uzskatu, ka tas vien ir svinēšanas cienīgs daudzums,” savu viedokli par sieviešu dienu atklāj arī sieviešu tiesību centra „Marta” vadītāja Iluta Lāce.

Svarīgākais