Egle: Pagaidām nav skaidrs, kādu "brīnumbērnu" gaidīt VID vadītāja amatā

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) nav sabiedrībai paskaidrojis, kādu viņš vēlas redzēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID), tāpēc pagaidām nav skaidrs, kādu "brīnumbērnu" gaidīt VID ģenerāldirektora amatā.

Šādu viedokli biznesa portālam "Nozare.lv" pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle, kura pieļauj, ka, iespējams, nepieciešamās kompetences jau piemita līdzšinējam VID ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam.

Kā ziņots, Repše, izvērtējot disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, ir nolēmis rosināt atbrīvot no amata Jakānu.

LDDK vadītāja gan norāda, ka pagaidām ir grūti komentēt, cik pamatots ir finanšu ministra lēmums, jo plašākai sabiedrībai nav bijusi iespēja iepazīties ar dienesta izmeklēšanas rezultātiem, Repšes argumentiem, kā arī paša Jakāna pozīciju.

Viņas skatījumā, līdz šim VID darba rezultāti Jakāna vadībā ir bijuši "plus mīnus labi". "Iespējams, rezultāti varēja būt labāki vai sliktāki, bet pēdējos gados VID bija daudz uzlabojumu gan pakalpojumu ziņā, gan informācijas pieejamības ziņā," sacīja Egle.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka bizness vēlas, lai VID spētu nodrošināt pēc iespējas augstāku nodokļu iekasējamību, lai iestāde būtu orientēta uz klientiem, nevis sīkiem birokrātiskiem jautājumiem, un pēc iespējas vairāk uzņēmējus motivētu iekļauties legālajā ekonomikā.

Tāpat Egle norāda, ka Repšem ir jāuzņemas atbildība par savu lēmumu un arī to, kas atstādināšanas gadījumā tiks virzīts jaunā vadītāja amatā.

Kā ziņots, ja valdība atbrīvos no amata Jakānu, tad finanšu ministrs par ieņēmumu dienesta direktoru varētu virzīt Nelliju Jezdakovu.

Jezdakova patlaban jau pilda VID ģenerāldirektora pienākumus, jo Jakāns ir atstādināts no amata.

Kā žurnālistiem šodien apliecināja Repše, viņam "ir nolūks virzīt Jezdakovu dienesta vadītāja amatam".

Pēc Repšes teiktā, ar līdzšinējo dienesta vadītāju Jakānu iecerētā VID reorganizācija noritējusi "kā pa celmiem". Taču kopš par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju ir iecelta Jezdakova, Repše ir ļoti apmierināts ar sadarbību ar VID vadību.

Par Jakāna atbrīvošanu no amata vēl būs jālemj valdībai.

LETA jau ziņoja, ka pērnā gada 22.oktobrī ar Repšes lēmumu Jakāns tika atstādināts no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas. Šāds lēmums pieņemts, jo Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus". Kopumā pret Jakānu ierosinātas trīs disciplinārlietas, kas apkopotas vienā.

Savukārt šonedēļ Repše paziņoja par aizdomām, ka Jakāns apzināti varētu būt piesedzis nelikumības dienestā un novilcinājis vairāku darbinieku sodīšanu.

Jakāns VID vada kopš 2004.gada jūlija, iepriekš viņš ieņēmumu dienestā strādājis arī citos amatos.