Elektrību uzskaitīs gudri

Elektrības skaitītāja nomaiņa pret viedo ierīci notiek ātri. Saimniekiem gan jārēķinās, ka aptuveni 20 minūtes vajadzēs iztikt bez elektroenerģijas © F64

Sadales tīkls šogad plānojis nomainīt 100 000 esošo elektrības skaitītāju pret viedajiem skaitītājiem. Jauno, moderno skaitītāju lietotājiem pašiem vairs nevajadzēs nolasīt elektrības rādījumu, savukārt a/s Sadales tīkls darbiniekiem klātienē pārbaudīt skaitītāja stāvokli. Tomēr kā galvenais ieguvums, nomainot parastos elektrības skaitītājus pret gudrajām ierīcēm, tiek uzsvērta elektroenerģijas ekonomija.

Sadales tīkla klientu direktors Ilvars Pētersons atklāja, ka pašlaik Latvijā jau darbojas vairāk nekā 66 000 šādu gudro skaitītāju, no tiem 53 000 uzskaita patērēto elektrību mājsaimniecībās. Taču tas ir tikai 6% no visiem elektrības skaitītājiem. Saskaņā ar Sadales tīkla plāniem līdz 2023. gadam tiks nomainīti vairāk nekā miljons veco skaitītāju pret viedajiem, ik gadu 100 000 līdz 120 000.

Cik izmaksās šī vērienīgā skaitītāju nomaiņa, I. Pētersons nezināja. Šobrīd pateikt kopējo summu neesot iespējams, jo viedie skaitītāji paliekot ar katru gadu lētāki. Pērn 50 000 skaitītāju nomaiņa izmaksājusi 3,5 miljonus eiro (tātad viena skaitītāja nomaiņa aptuveni 70 eiro). Līdz ar to šogad plānotā 100 000 skaitītāju nomaiņa varētu prasīt aptuveni septiņus miljonus eiro. I. Pētersons neslēpa, ka skaitītāju nomaiņu veic no līdzekļiem, kas iekasēti no tīkla tarifa.

«Taču, ņemot vērā, ka katru gadu verifikācijas termiņa un dažādu tehnisku iemeslu dēļ ir jānomaina 100 000 skaitītāju, pašlaik ekonomiski izdevīgāk ir tos nomainīt ar viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem, kuri ļauj ne vien attālināti un operatīvi iegūt informāciju par elektroenerģijas patēriņu un rādījumiem, bet arī samazina skaitītāju apkalpošanas izmaksas,» skaidroja Sadales tīkla pakalpojumu attīstības direktors Ivo Grinbergs. Viņš gan atzina, ka ne visus skaitītājus, kuriem šogad ir jāveic verifikācija, automātiski nomainīs pret viedajām ierīcēm. Būs mājsaimniecības, kurām šogad pēc skaitītāju verifikācijas uzliks atpakaļ vecos skaitītājus. Viedo ierīču uzstādīšanā priekšroku dos klientiem ar lielu elektrības patēriņu.

Viena no lielākām šo jauno skaitītāju priekšrocībām ir to spēja nodot datus tiešsaistes režīmā bez fiziskas cilvēku klātbūtnes. A/s Sadales tīkls Viedo tīklu kompetences centra vadītājs Āris Dandens stāstīja, ka datu pārraide notiek divējādi – vai nu pa elektrolīnijām, vai ar mobilo tīklu starpniecību. Sadales tīkls ir izvēlējies Tele2 machinetomachine (M2M) risinājumu savos viedajos elektroenerģijas skaitītājos.

Šā gada laikā Sadales tīkls plāno klientu ērtībām izstrādāt mobilo aplikāciju, un nākotnē paredzēts veikt datu apmaiņu starp viedajiem skaitītājiem un dispečervadības sistēmu, lai varētu iespējami ātri identificēt un novērst bojājumus tīklā, laikus informējot klientus un samazinot elektroapgādes pārtraukuma laiku.

Viens no viedo skaitītāju uzstādīšanas mērķiem ir energoefektivitātes palielināšana, jo līdz ar šo skaitītāju iespējām klienti aktīvāk sāks pievērst uzmanību savu elektroierīču patēriņam. Skaitītāju dati palīdz izdarīt secinājumus par cēloņiem jeb iekārtām, kas mājokļos veido lielāko patēriņu prombūtnes vai nakts laikā.

Viedo elektrības skaitītāju priekšrocības:

• ļauj iegūt datus attālināti – nav jānolasa skaitītāja rādījumi

• iespēja iegūt detalizētu elektrības patēriņa informāciju un, izejot no tās, optimizēt elektrības lietošanu

• viedais skaitītājs reģistrē elektrības padeves kvalitāti

• iespēja operatīvi saņemt informāciju par elektrotīklu bojājumiem

• izmaksu samazinājums Sadales tīkliem, jo nav nepieciešamas skaitītāju klātienes pārbaudes

Viedoklis

Dagnija Blumberga, profesore, Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta direktore:

– Viedā elektrības mērīšana pati par sevi nedod enerģijas patēriņa samazinājumu. Tas ir energoefektivitātes pasākums tikai komplektā ar enerģijas lietotāja aktīvu rīcību enerģijas patēriņa samazināšanā. Tas ir veids, kā panākt, lai elektrību tērētu tikai tik, cik nepieciešams, un līdz ar to par elektrību nemaksātu vairāk kā vajadzīgs.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais