Aizkrauklē un citur Latvijā pārkāpumus biznesa plānu konsultantu darbā NVA neesot konstatējusi

Pārbaudot aktīvā nodarbinātības pasākuma "Pasākumi komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai" konsultantu darbu Aizkrauklē, kā arī citur Latvijā, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) secinājusi, ka konsultanti ir pildījuši saistības un snieguši nepieciešamo konsultāciju skaitu pasākumā iesaistītajiem, informēja NVA pārstāve Iveta Kancēna.

Kancēna pastāstīja, ka par veikto darbu NVA lūdza sniegt skaidrojumu uzņēmumu apvienībai SIA "Corporate Solutions", kas sniedza konsultācijas šī pasākuma laikā. Vienlaikus nejaušas atlases kārtībā telefoniski tika aptaujāti dažādu filiāļu bezdarbnieki, kas iesaistīti konkrētajā NVA pasākumā, lai noskaidrotu viņu viedokli par pasākuma kvalitāti, tajā skaitā par visu konsultantu darba vērtējumu biznesa plānu izstrādē.

Pasākumā iesaistītie bezdarbnieki desmit bezdarbnieki no Rīgas, Preiļu, Valkas, Madonas, Rēzeknes, Talsu, Tukuma, Daugavpils, Saldus un Gulbenes filiālēm pauda apmierinātību ar pasākumu un konsultantu sniegtajiem pakalpojumiem. Neviena sūdzība saņemta neesot.

Kancēna arī pastāstīja, ka tāpat tika organizēta vizīte NVA Aizkraukles filiālē, lai klātienē tiktos ar pasākumā iesaistītajiem Aizkraukles filiāles reģistrētajiem bezdarbniekiem, kas piedalījās pasākumā. Tikšanās laikā bezdarbniekiem tika dota iespēja no jauna aizpildīt apliecinājumu veidlapas, norādot saņemto konsultāciju stundu skaitu. Bezdarbnieks, kurš iepriekš bija sūdzējies par nekvalitatīvo pakalpojumu un tikai vienu saņemto konsultāciju, tikšanās laikā NVA projekta atbildīgajiem speciālistiem ar savu parakstu apliecinājumā norādīja, ka ir saņēmis 20 konsultāciju stundas.

Turklāt, pēc NVA norādītā, šis cilvēks NVA esot atvainojies par to, ka "savārījis šādu putru".

Līdz ar to aģentūra secinājusi, ka konsultanti ir izpildījuši līgumā norādītās saistības attiecībā uz konsultāciju sniegšanu pirmajā konsultāciju posmā, proti, visiem pasākumā iesaistītajiem bezdarbniekiem tika sniegtas konsultācijas biznesa plāna izstrādāšanai, kuru rezultātā tika izstrādāti un vērtēšanai iesniegti 238 biznesa plāni, kas atbilst izvirzītajām prasībām un sniedz priekšstatu par bezdarbnieka ieplānotajām aktivitātēm un izvēlēto biznesa modeli.

Līdz apstākļu noskaidrošanai NVA bija pieņēmusi lēmumu pārtraukt konsultāciju apmaksu, taču šobrīd apmaksa veikta atbilstoši konsultantu veiktajam darbam.

Jau ziņots, ka decembrī NVA saņēma 238 bezdarbnieku izstrādātos biznesa plānus, no kuriem šogad atbalstīs 80. Pasākumā kopumā sākotnēji piedalījās 266 bezdarbnieki no visiem Latvijas reģioniem, taču konsultāciju rezultātā tika izstrādāts nedaudz mazāk biznesa plānu.

Viens no projekta dalībniekiem - Guntis Bērziņš - iepriekš "TV3" raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka Aizkraukles bezdarbniekus esot apkrāpuši konsultanti, proti, projekta dalībniekiem piesaistītā uzņēmuma "Konsorts" konsultants Dmitrijs Kurbanovs licis parakstīt tukšas papīra lapas, kuras vēlāk solījis parakstīt. Vēlāk gan dažu stundu vietā Kurbanovs atskaitē nodarbinātības aģentūrai uzrādījis, ka ar Gunti strādājis 31 stundu. Līdzīga pieredze bijusi arī citiem Aizkraukles bezdarbniekiem.

Pārbaudi par konkrēto gadījumu Aizkrauklē veica NVA.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija (LM) iepriekš aicināja pašus pasākuma dalībniekus būt modriem un savlaicīgi informēt par novērotajām nepilnībām un nelikumīgām. Tas esot arī pašu pasākuma dalībnieku interesēs, lai NVA sniegtais pakalpojums būtu augstā kvalitātē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais