Pases saņēmēji apmaksā eID kartes izmaksas

© F64

Personas dokumentu reālās izmaksas neatbilst valsts nodevas apmēram, kuru ir jānomaksā pases un/vai personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) saņēmējam. Ja cilvēks izvēlas tikai eID karti, viņš ir ieguvējs finansiālā izteiksmē, jo samaksā uz pusi lētāk, bet pases saņēmējs daļēji samaksā arī par eID kartes izgatavošanu citai personai. Kāpēc tā? Pases izsniegšana nav pirmās nepieciešamības pakalpojums.

Valsts kontrole (VK) ir norādījusi, ka Latvijā ilgstoši nav izstrādāta valsts nodevas aprēķina metodika, kas atsaukusies arī uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbību. Revidenti aplēsuši, ka iedzīvotāji pārmaksājuši 1,90 eiro par pases saņemšanu, bet kopš 2015. gada pārmaksā vēl vairāk, jo pases sagataves cena ir samazinājusies par sešiem eiro. Ja samazinātu valsts nodevu pasēm, tad iedzīvotāji varētu ietaupīt kopumā vismaz 1,6 miljonus eiro gadā.

PMLP piekrīt, ka valstī šobrīd nav noteikta vienota metodoloģija valsts nodevas aprēķināšanai par valsts pārvaldes sniegtajiem pakalpojumiem, bet no PMLP skaidrojuma Neatkarīgajai var izdarīt secinājumu: samazinot nodevu par pases izsniegšanu, nāksies paaugstināt nodevu par eID karti, kas pašlaik neatbilst pašizmaksai.

Tagad valsts nodevas noteikšanai izmanto vispārīgu principu: kopējiem ieņēmumiem no valsts nodevām ir jāsedz ar pakalpojumu sniegšanu saistītās izmaksas. Te arī nonākam pie PMLP norādes, ka pases izsniegšana nav pirmās nepieciešamības pakalpojums, jo ir alternatīva – eID karte. «Vienlaikus valsts nodevas apmērs var tikt izmantots kā instruments konkrētas politikas īstenošanai. Piemēram, valsts nodeva par personas apliecības izsniegšanu ir noteikta zemāka par pašizmaksu, lai nodrošinātu iespēju klientiem saņemt ērtāku un lētāku personu apliecinošu dokumentu, kā arī veicinātu eparaksta un epakalpojumu izmantošanu,» skaidro PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva.

Pase ir nepieciešama tikai, ceļojot ārpus Eiropas Savienības. Tāpēc, aprēķinot valsts nodevu par pases izsniegšanu, uz to tiek attiecinātas arī visas fiksētās izmaksas, kas saistītas ar personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu kopumā (tajā skaitā darbinieku alga, tehnikas uzturēšana, telpu noma utt.) un nav iekļautas maksā par eID karti. Summa, kas tikusi minēta saistībā ar jaunā dizaina pases izgatavošanu – 4,99 eiro –, esot izmaksas tikai par pases sagatavi, kuru izgatavo iepirkumā uzvarējusī Vācijas kompānija. Tomēr, kā uzsver PMLP, kopējie ieņēmumi no valsts nodevām par pasu un eID karšu izsniegšanu sedz vienīgi ar šo personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu saistītās izmaksas un tās nepārsniedz.

VK uzskata, ka personu apliecinošo dokumentu izsniegšana iedzīvotājiem varētu būt ātrāka. Standarta kārtībā tos izsniedz desmit darba dienu laikā, kaut arī dokumenti faktiski ir pieejami sešu darba dienu laikā. PMLP iebilst, ka VK savos aprēķinos ir izmantojusi atšķirīgu metodoloģiju, piemēram, izvēloties īsāku atskaites periodu – trīs gadus, bet PMLP aprēķinu veic par piecu gadu periodu.

Atbilstoši VK ieteikumiem PMLP izstrādās personu apliecinošu dokumentu izsniegšanas pakalpojuma pašizmaksas modeli un nepieciešamības gadījumā sagatavos grozījumus attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos.

IZMAKSAS

• Pases izsniegšana 10 darba dienu laikā: standarta maksa 28,46 eiro

• Personas apliecības izsniegšana 10 darba dienu laikā: standarta maksa 14,23 eiro

• Pases izsniegšana 2 darba dienu laikā: 56,91 eiro

• Personas apliecības izsniegšana 2 darba dienu laikā: 28,46 eiro

• Pases un eID kartes (kopā) izsniegšana 10 darba dienu laikā: standarta maksa 21,34 eiro

• Pases un eID kartes izsniegšana 2 darba dienu laikā: 42,69 eiro

• Jaunā dizaina pases sagatave, kuru izgatavo iepirkumā uzvarējusī Vācijas kompānija Giesecke & Devrient GmbH. Jaunā dizaina pases PMLP sāka izsniegt 2015. gada 28. janvārī: 4,99 eiro

Svarīgākais