Dzīvnieku pārvadāšanai būs nepieciešams tikai veterinārais sertifikāts

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus "Veterinārās prasības to dzīvnieku apritei, kas nav minēti citos normatīvajos aktos par veterināro kontroli". Pieņemtie MK noteikumi aizstāj Ministru kabineta 2005.gada 21.jūnija noteikumus Nr.436 "Veterinārās prasības to dzīvnieku apritei, kas nav minēti citos normatīvajos aktos par veterināro kontroli".

Noteikumi nosaka veterinārās prasības dzīvnieku apritei starp Latviju un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kā arī dzīvnieku importam no valsts, kas nav ES dalībvalsts.

Noteikumi paredz, ka turpmāk dzīvnieku pārvietošanai komerciālos nolūkos būs jāizmanto tikai veterinārais (veselības) sertifikāts, bet komercdokuments vairs nebūs nepieciešams. Noteikumos arī norādīts, ka uz citu dalībvalsti atļauts izvest dzīvniekus, ja tie ir no novietnes, kurā nav konstatētas infekciju slimību klīniskās pazīmes, kā arī dzīvnieki ir no novietnes vai apgabala, kur dzīvnieku veselības apsvērumu dēļ nav noteikts pārvadāšanas aizliegums vai ierobežojums.

Lai informācija par dzīvnieku novietnēm būtu pieejama publiski, tostarp arī citām ES dalībvalstīm, dokuments nosaka, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sākot ar 2010.gada 1.janvāri, elektroniskajā tīmekļa vietnē reģistrē informāciju par katras novietnes atzīšanu, atcelšanu, anulēšanu vai atjaunošanu.

Tāpat noteikumos noteiktas arī veterinārās prasības dzīvnieku ievešanai Latvijā no trešajām valstīm un prasības pavaddokumentiem. Noteikumi papildināti ar dzīvnieku zooloģiskās klasifikācijas sarakstu un precizēta lietojamā terminoloģija.

Šo noteikumu ievērošanu uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Līdz ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs Ministru kabineta 2006.gada 7.februāra noteikumi Nr.110 "Veterinārās prasības to nagaiņu sugu dzīvnieku apritei, kurus importē vai ved tranzītā caur Latviju no trešajām valstīm" un Ministru kabineta 2005.gada 21.jūnija noteikumi Nr.436 "Veterinārās prasības to dzīvnieku apritei, kas nav minēti citos normatīvajos aktos par veterināro kontroli"

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".