Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Meteorologs: Pavasaris būs putniem draudzīgs

© f64

Pirmdien medijus pāršalca ziņa, ka šogad gājputni atlidojuši neparasti agri. Raizējoties par mājās atlidojušo putnu iespējamo nesagatavotību Latvijas skarbajam pavasarim, portāls nra.lv sazinājās ar meteorologu un dabas vērotāju, lai noskaidrotu, kādi laika apstākļi gaidāmi nākamajā nedēļā un vai putniem savas agrīnās atgriešanās dēļ nebūs jāsalst.

„Šogad pavasaris šajā, agrīnajā stadijā saglabāsies ilgu laiku un var droši teikt - ziema ir pagājusi un tās atgriešanās nav gaidāma,” ar prognozi iepriecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa. „Ne šajā, ne nākamajā nedēļā nozīmīga gaisa temperatūru maiņa nav gaidāma. Prognozējamā gaisa temperatūra tuvākajā nedēļā pieturēsies + 2 līdz + 7 grādu amplitūdā, bet naktī nenoslīdēs zemā par -3; -4 grādiem,” atklāj sinoptiķe, tomēr piebilst, ka  kāds pēkšņs cīruļputenis pavasarī tomēr ir iespējams.

Jautāta vai aukstās naktis agri atlidojušos gājputnus neapdraudēs, sinoptiķe ir noraidoša. „Tie gājputni, kas ir ieradušies, jau pieraduši pie Latvijas klimata svārstībām un naktī tik lielu mīnusu nebūs, lai tas apdraudētu viņu veselību. Tāpat arī ūdensputniem nedraud iesalšana, jo ūdens sasalst tikai tad, ja ilgstoši pieturās negatīvas gaisa temperatūras,” piemetina L. Krūmiņa.

Arī dabas vērotājs Vilis Bukšs norāda, ka agrā putnu atlidošana nav nekas īpašs. „Es atceros, ka gan 89, gan 90 gadā gājputni atlidoja ap 22. februāri un nekas viņiem nenotika, tas viss ir normāli,” zina statīt V. Bukšs.Tomēr piezīmē, lai gan arī pēc viņa novērojumiem ziema ir pagājusi, pavasaris zināms kā jokdaris. „Kopsummā, gan šķiet, ka pavasaris būs mierīgs un ja aprīlis būs sauss un vēss, tad maijs jau paliks siltāks un mitrāks, bet ar pavasari droši neko nekad nevar zināt, pavasarī vienmēr var notikt kaut kas neparedzēts,” nobeigumā piemetina V. Bukšs.