Kalniete izlidojusi no Krievijas

© f64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete, kurai liegta iebraukšana Krievijā līdz 2019.gadam, šodien no Maskavas izlidojusi uz Briseli.

Kalniete sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka tas, ka robežsargs ar viņas lidmašīnas iekāpšanas karti tā arī līdz pēdējam brīdim nebija ieradies, radījis viņai pirmo izbrīnu.

"Es sapratu, ja faktiski kāds dod rīkojumu, mani var turēt tranzīta zonā, un nekāds mūsu konsuls nespēs neko izdarīt," pauda Kalniete, skaidrojot, ka beigās viss tomēr nokārtots.

"Atnāca robežsargs, viņš turēja manu pasi, līdz pat izziņoja iekāpšanu [lidmašīnā uz Briseli]. Viņš man to iedeva rokās, un tajā brīdī es pirmo reizi sajutu, ka tuvojos brīvībai," emocionāli norādīja Kalniete. "Tas man ļāva nojaust, kāda beztiesība patiesībā valda Krievijā. Visi tie cilvēki, kuri ir opozīcijā un cīnās par cilvēktiesībām, ir lieli varoņi. Viņi spēj izturēt šo psiholoģisko spiedienu. Es vispār apbrīnoju to, kā viņi nesajūk prātā un var turpināt normālu dzīvi."

Jau ziņots, ka Kalnietei, kura bija devusies uz Maskavu, lai piedalītos pagājušās nedēļas piektdienā nogalinātā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bērēs, atteikta iebraukšana Krievijā.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Kalniete vispirms tika apturēta Maskavas Šeremetjevas lidostā, viņas pase paņemta tuvākai apskatei un nācies ilgāku laiku gaidīt informāciju.

"Mums Ņemcovs bija ļoti nozīmīgs. Viņš bija tā Krievija, kādu mēs vēlamies to redzēt. Man ir ļoti žēl, ka nebūs iespēju rīt parādīt pēdējo godu," atzina Kalniete. "Acīmredzot Krievija uzskata mani par bīstamu ienaidnieku."

Kalnietei vīza ieceļošanai Krievijā nebija nepieciešama, jo viņai ir diplomātiskā pase.

Svarīgākais