Aicina protestēt pret atbalsta nesniegšanu NVO

© f64

Līdz rītdienai Latvijas Platforma attīstības sadarbībai (LAPAS) aicina ikvienu uzlikt saulesbrilles un, atrodoties darbavietā, uz ielas, kā arī pasākumos, iesaistīties akcijā "Prāta tumsa", tādējādi protestējot pret Ministru kabineta lēmumu neatbalstīt nevalstisko organizāciju (NVO) projektus sabiedrības izglītošanai.

LAPAS aicina iesaistīties akcijā, uzliekot saulesbrilles un publicējot fotogrāfiju ar saules brillēm sociālajos medijos. Akcijas mirkļbirkas ir #PrataTumsa, #LAPAS un #EYD2015.

Kā aģentūrai LETA skaidroja LAPAS direktore Inese Vaivare, NVO, kas strādā ar attīstības jautājumiem, ieguldījušas nozīmīgu darbu, startējot lielos Eiropas līmeņa projektu konkursos, uzvarējušas un spējušas piesaistīt ievērojamus finanšu līdzekļus sabiedrības izglītošanai - sākot no 10 000 līdz pat 800 000 eiro par projektu - kopsummā ap diviem miljoniem eiro. Tomēr viņa uzsvēra, ka neviens no šiem projektiem nav īstenojams, ja nav nodrošināts līdzfinansējums, kas atkarībā no projekta ir 10-25%.

2015.gadā Ārlietu ministrija ir divkāršojusi attīstības sadarbībai un attīstības izglītībai pieejamos finanšu resursus, kamēr NVO pieejamais līdzfinansējums ir palicis tajā pašā apjomā - 25 000 eiro visām organizācijām, norādīja Vaivare.

Viņa atgādināja, ka 23.februārī Ministru kabineta komitejā ministri bez īpašām diskusijām nolēma nesniegt atbalstu NVO aktivitātēm attīstības izglītības jomā.

Faktiski, lemjot par finansējuma nepalielināšanu, ministri zem sitiena ir nolikuši virkni NVO un tos resursus, kurus varētu ieguldīt tūkstošiem savas valsts pilsoņu izglītošanās procesā jeb faktiski investīcijā Latvijas demokrātijā un cilvēkresursos, sacīja Vaivare.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais