Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rudēvičs: romu pases ir leģitīmas

© Kaspars Krafts, f64

Pērnā gada beigās raidījums Nekā personīga publiskoja sižetu par "čigānu pasēm", kuras tirgojot Starptautiskās Romu savienības (SRS) augstākais komisārs Normunds Rudēvičs.

Tā kā no šā fakta nevarēja izvilināt neko kriminālu, tas tika pasniegts vismaz kā ētiskas dabas pārkāpums, ko savās interesēs veicis N. Rudēvičs. Ilgstoša negatīvā publicitāte un ne mazāko iespēju izteikt savu viedokli bija iemesls tam, lai N. Rudēvičs atnāktu uz Neatkarīgās redakciju. "Vismaz ar jūsu avīzes palīdzību ceru paust savas domas un mērķus," teica Rudēvičs.

Rudēvičs pastāstīja, ka jau 2008. gadā Starptautiskā Romu savienība sāka aktīvu darbu, lai izsniegtu čigānu pases. Lēmumu par šādas darbības sākšanu pieņēma septītais pasaules romu kongress, kas notika 2008. gada oktobrī Horvātijā. Tur arī tika izstrādāts un pieņemts pases paraugs, un šī pase ir kā apstiprinājums tā turētāja tautībai – roms. Minētais dokuments ir līdzīgs Latvijas Republikas pasei, tas drukāts uz īpaša papīra ar aizsardzības mehānismiem, kas nodrošināti pret viltošanu, turklāt tam ir speciāls svītru kods dokumenta elektroniskai nolasīšanai. Savukārt romu pases cena – 30 eiro – veidojas šādi. Pieci eiro ir PVN, 15 eiro izmaksā pati pase, kas tehnoloģiski ir visai sarežģīta, savukārt 10 eiro tiek pārskaitīti SRS pārstāvniecībai, lai varētu uzturēt pasu veidošanas sistēmu.

"Romu pase ir radīta galvenokārt kā dokuments, kas apliecina cilvēka piederību romu nācijai, šī pase nekādā veidā neaizstāj Latvijas Republikas pasi," uzsver N. Rudēvičs, "bet romu pase ir svarīga tāpēc, ka mūsdienu pases nesatur informāciju par to, kādai nācijai pieder cilvēks. Taču konkretizēt nacionālo piederību īpaši svarīgi ir tieši romiem, kuriem nav savas valsts. Mēs neesam kaut kāda nevadāma cilts, kam sveši civilizācijas likumi, bet gan nācija, kas spēj dot ieguldījumu pasaules attīstībā. Legalizējot sevi, mēs mainīsim attieksmi pret romiem, mēs apstiprināsim savu gatavību zem pašu karoga piedalīties pasaules procesos." Rudēvičs pat ir nonācis līdz domai, ka romi kā atsevišķa nācija varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs. "Tā nav nekāda fantāzija, tā ir reāla lieta, bet tam ir vajadzīgs visas pasaules nāciju atbalsts," viņš piebilst.

Romu pase, uzskata Rudēvičs, nav tikai morālā gandarījuma jautājums, tas ir saistīts arī ar gluži taustāmām lietām: čigāni, kas būs nopirkuši romu pasi, būs tiesīgi bez formalitāšu kārtošanas no Sarkanā Krusta saņemt maznodrošināto pārtikas pakas. Rudēvičs pastāstīja, ka čigāniem esot ļoti apgrūtinoši iet uz pašvaldību un pierādīt, ka viņiem nav darba un maizes, taču tagad, izmantojot romu pasi, pārtikas pakas saņemšana būs daudz vienkāršāk nokārtojama.

N. Rudēvičs uzskata, ka tas bija kādam izdevīgi – sacelt troksni ap romu pasēm. "Šīs pases nevienam nekādu ļaunumu nedara, tieši otrādi – tikai labumu. Taču kādam ienāca prātā apgalvot, ka Rudēvičs tirgo nelikumīgas pases. Ja es nelikumīgi pārdotu kaut vai tramvaja talonu, tad es pat nezinu, kas notiktu nākamajā dienā," teic Normunds Rudēvičs. "Man zvana cilvēki no visām pusēm un jautā: ja es nopirkšu romu pasi, vai mani cietumā ieliks? Protams, ne! Viss taču ir leģitīmi. Un tas, ka šobrīd notiek tāda aģitācija pret romu pasēm, negatīvi ietekmē visu mūsu labo mērķu sasniegšanu. Taču mēs gribētu, lai cilvēkiem nevajadzētu minēt – esam romi vai ne, labāk, lai viņi skaidri zina, ka mēs esam romi.