Saeima vērtēs iespēju nodot Rīgas transporta cenas regulatora ziņā

© F64

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās "Vienotības" deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredz pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) sabiedriskā transporta braukšanas tarifu noteikšanu uzticēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Par grozījumiem balsoja 46 deputāti no partijas "Vienotība", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas "No sirds Latvijai" (NSL).

Pret bija trīs deputāti no partijas "Saskaņa" un LRA, savukārt atturējās 23 parlamentārieši no "Saskaņas", ZZS un LRA. Balsojumā no sēdē reģistrētajiem deputātiem nepiedalījās septiņi deputāti no ZZS, LRA, VL-TB/LNNK un NSL.

Deputāti rosina paplašināt ar likumu noteikto SPRK kompetenci un attiecināt to arī uz galvaspilsētas sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Tāpat likumprojekts paredz, ka galvaspilsētas sabiedriskā transporta braukšanas maksa nevar tikt noteikta lielāka par brauciena ekonomiski pamatotām izmaksām.

Likumprojekta anotācijā tiek norādīts, ka piedāvāto izmaiņu mērķis ir nodrošināt iespēju visiem valsts iedzīvotājiem saņemt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskā transporta pakalpojumus galvaspilsētā, kuru tarifi atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Pēc likumprojekta autoru domām, tas arī veicinās pakalpojuma un izmaksu atbilstību un ekonomiski pamatotu konkurenci.

"Vienotības" deputāti uzskata, ka SPRK iesaistīšanās tajās nozarēs, ko grūti vai neiespējami noregulēt ar brīvā tirgus ekonomiskajiem principiem, sniegs ieguvumus gan patērētājiem, gan ekonomikai un valstij kopumā. SPRK iesaiste veicinās caurskatāmību, resursu izmantošanas efektivitāti un sabalansētu nozares attīstību.

Likumprojektu parlamentā iesnieguši "Vienotības" deputāti Vilnis Ķirsis, Kārlis Šadurskis, Janīna Kursīte, Aldis Adamovičs un Aleksejs Loskutovs.

Kā ziņots, 1.februārī spēkā stājies paaugstinātais Rīgas sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifs - 1,15 eiro.