Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Valdība SVF un EK sola ātri reformēt pensiju un pabalstu sistēmu [papildināts]

© Lauris Vīksne, f64

Papildinātajā nodomu protokolā ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un papildinātajā saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju (EK), ko šodien skatīs Ministru kabinets, Valda Dombrovska (JL) valdība apņemas veikt "nozīmīgus papildpasākumus", starp kuriem kā svarīgākie minami arī sociālo pabalstu un pensiju sistēmas reformas jau tuvāko gada divu laikā.

Konfidenciālajā dokumenta projektā, ko šodien skatīs valdība un, kas nonācis Neatkarīgās rīcībā, teikts, ka valdība veic pārskatu, lai atrastu veidu, kā izvairīties no lieliem sociālajiem pabalstiem pēc 2012. gada. Tad beigsies šobrīd noteiktie ierobežojumi bezdarba, maternitātes un paternitātes pabalstiem saņēmējiem, kuriem ir lieli ienākumi. „Tāpēc mēs veicam pārskatu, kas noteiktu pastāvīgus (iespējams citus) pasākumus, kas aizstātu samazinātos pabalstus pēc 2012. gada,” teikts dokumentā.

Apņemšanās attiecībā uz pabalstu sistēmu ietverta arī Latvijas valdības un Eiropas Komisijas papildinātajā saprašanās memorandā, ko šodien tāpat skatīs Ministru kabinets. Valdība dokumentā ar EK apņemas „līdz 2010. gada jūnija beigām, ņemot vērā ekonomikas un demogrāfiskās prognozes, pārskatīt sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmu, lai nepieciešamās izmaiņas varētu ieviest pēc 2012. gada”.

Tāpat valdība SVF apsola, ka jau ar 2011. gada 1. janvāri, tas ir tieši pēc gada, spēkā stāsies izmaiņas pensiju sistēmā, lai nodrošinātu tās ilgtspēju. Jau līdz šā gada jūnija beigām valdība apņemas ar starptautisko organizāciju tehnisko palīdzību un sadarbībā ar sociālajiem partneriem sagatavot šīs izmaiņas pensiju sistēmā.