Rinkēvičs: Jāstiprina bruņoto spēku profesionalitāte

© F64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu norādīja, ka atbalsta bruņoto spēku karavīru skaita palielināšanu, taču pauda uzskatu, ka efektīvāka tomēr būtu bruņoto spēku profesionalitātes celšana.

Vaicāts, vai Latvijai nepieciešams ieviest obligāto militāro dienestu, kā to plāno darīt Lietuva, ministrs klātesošajiem žurnālistiem norādīja, ka šobrīd drīzāk ir jāstiprina bruņoto spēku profesionalitāte.

"Mēs esam runājuši, ka aizsardzības budžets tiks palielināts ātrāk nekā 2020.gadā. Mums tomēr ir ļoti daudzas lietas, kas jāpaveic," atzina Rinkēvičs, piebilstot, ka atbalsta bruņoto spēku karavīru skaita palielināšanu, taču atkārtoti arī norādot, ka daudz efektīvāka būtu bruņoto spēku profesionalitāte, nevis kvantitāte.

"Profesionālā armija un Zemessardze ir pareizais savienojums," uzskata ministrs.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) jau iepriekš paudusi uzskatu, ka Latvijā nav nepieciešams ieviest obligāto militāro dienestu.

Viņa uzskata, ka tā ir katras valsts izvēle, un viņa kā premjerministre atbalsta profesionālo militāro dienestu, kā tas patlaban ir Latvijā. Tāpat akcents jāliek uz Zemessardzi.

Jau ziņots, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien sasaukusi Valsts aizsardzības padomes sēdi, kurā nolemts rosināt uz laiku atjaunot valstī obligāto karadienestu. Viņa uzskata, ka šajā ģeopolitiskajā situācijā armijai ir jābūt pienācīgi sagatavotai, lai varētu aizstāvēt savu valsti. Padome nolēmusi, ka uz pieciem gadiem ir jāatjauno obligātais militārais dienests.

Svarīgākais