Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Rentgenu atkal apmaksās tikai pēc valdības lēmuma

Lai arī Veselības ministrija solījusi vismaz uz laiku atcelt noteikumus, kas noteica, ka rentgenoloģiskos izmeklējumus vairs neapmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, tas iespējams tikai ar jauniem grozījumiem, kuri vēl nav pieņemti un stājušies spēkā.

Tādējādi līdz tam rentgena izmeklējumi par valsts naudu joprojām nebūs pieejami.

Ministrija gan sola, ka grozījumi, kas paredzētu attiecībā uz rentgenu atjaunot iepriekšējo kārtību, uz valdības sēdi tiks virzīti steidzamības kārtā. Šodienas valdības sēdes darba kārtībā līdz vakardienai šis jautājums vēl nebija iekļauts, taču, kā norādīja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders, darba kārtība var tikt papildināta līdz pat sēdes sākumam.

Taču pašlaik rentgenu apmaksās tikai neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas gadījumā, bet plānveida izmeklējumu gadījumā – ne. Tas nozīmē, ka, piemēram, cilvēks, kurš salauzis kāju vai roku, saņems valsts apmaksātus rentgenoloģiskos izmeklējumus, jo tā ir neatliekama situācija, taču pārējie gadījumi gan netiek apmaksāti, skaidroja O. Šneiders. Kā alternatīva diagnostikas metode rentgena izmeklējumiem, kas nodrošinot labāku attēlu kvalitāti, gandrīz visos gadījumos noteikta datortomogrāfija. Neatkarīgā jau rakstīja, ka pret to asi iebilda vairāku ārstniecības iestāžu pārstāvji, norādot, ka pārmaiņas notikušas strauji, turklāt rentgenoloģiskie izmeklējumi ir lētāki nekā datortomogrāfija.

Rentgena izmeklējumu ielikšana atpakaļ valsts apmaksāto pakalpojumu grozā gan nenozīmēs, ka tas būs uz ilgu laiku. Veselības ministrija iecerējusi veco kārtību saglabāt tikai līdz 1. martam, bet līdz tam speciālisti vēl diskutēšot par šo jautājumu.