Zvirbule: Bērnu atstāšana glābējsilītē ir apdomāta izvēle

© F64

"Glābējsilītes" projekta īstenotājiem ir zināmi stāsti par glābējsilītē atstātajiem bērniem un parasti tā ir apdomāta izvēle, nevis "gāja garām un atstāja", šodien Demogrāfijas lietu apakškomisijā sacīja projekta "Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai" vadītāja Latvijā Laura Zvirbule.

Zvirbule pastāstīja, ka glābējsilītēs atstāto bērnu vecāki sazinās ap projekta pārstāvjiem un mēdz izstāstīt savus stāstus. Divi bērni, kuri atstāti glābējsilītēs, esot piedzimuši pēc izvarošanas gadījumiem, vienā gadījumā glābējsilītē bērnu esot atstājusi trīs bērnu māmiņa, kurai šī bija neplānota grūtniecība, klāstījusi Zvirbule. Vēl vienā gadījumā bērniņu atstāja sieviete, kurai bija krūts vēzis, savukārt vēl viens bērns esot Krievijas pilsonis, bet trīs gadījumos atstātiem bērniem bija vecāki, atkarīgi no narkotikām.

Zvirbule norādīja, ka stāsts ir zināms par katru bērnu, taču projekta īstenotāji nezina, ko ar šo informāciju iesākt. Tāpēc arī tika lūgta deputātu palīdzība.

Projekta pārstāvji arī vēlējas palīdzību saistībā ar datubāzes izveidi, kurā tiktu apkopota dažāda informācija par atstātajiem mazuļiem. Proti, tajā būtu informācija par to, kad bērns ievietots glābējsilītē, mazuļa svars un augums, fotogrāfija, kopā ar bērnu atstāto mantu uzskaite un fotogrāfijas. Tāpat būtu apkopota informācija par medicīnas darbinieku, kurš bērnu pieņēmis, medicīnas iestāde, kuras glābējsilītē bērns ievietots, bāriņtiesa, kurā bērns ir uzskaitē, vispārējais viņa veselības stāvokļa raksturojums un citi komentāri.

Datubāzes izveides mērķis ir vienkopus apkopot informāciju par glābējsilītēs atstātajiem bērniem, lai sekmīgāk īstenotu prevencijas pasākumus, kas novērstu bērnu atstāšanu, kā arī saglabātu informāciju, kas varētu būt lietderīga gan ārstniecības iestādēm, gan bāriņtiesai, gan bērnam, kad viņš izaugs un vēlēsies iegūt vairāk informācijas par bioloģiskajiem vecākiem.

Savukārt Labklājības ministrijas (LM) ierēdne Līvija Liepiņa pauda skepsi par jaunas datubāzes izveidi, aicinot paskatīties uz divām jau esošajām datubāzēm, kur varētu šo informāciju apkopot. Plānots, ka LM un glābējsilītes projekta pārstāvji vēl pārrunas šo jautājumu, lai vienotos par iespējamo risinājumu.

Kopš 2009.gada Latvijā darbojās glābējsilītes, kas ir vieta, kur vecākiem ir iespējams anonīmi atstāt zīdaini. Kopumā Latvijā ir astoņas glābējsilītes, kurās līdz šim atstāti 28 bērni.

Latvijā

Cik droši ir ielu krustojumi Rīgā un citās Latvijas pašvaldībās? Šo jautājumu liek uzdot satiksmes negadījumi, kuros traumas gūst gājēji, tostarp nepilngadīgie.TV3 raidījums “900 sekundes” skaidroja sabiedrības viedokli šajā jautājumā.

Svarīgākais