Zemessardze gaida savās rindās patriotiskus cilvēkus

© f64

Ar nepilniem 8000 zemessargu, Latvijas Zemessardze ir lielākais sauszemes spēks, turklāt, kā izrādās, tam pievienoties nemaz nav tik sarežģīti.

Jebkurš interesents vecumā no 18 līdz 55 gadiem drīkst pievienoties zemessardzei un laiks, kas jāpavada veicot zemessarga pienākumus, nav liels.

"Iestājoties zemessardzē, iespējams apgūt dažādas iemaņas un militārās zināšanas. Laika ieguldījums kopā varētu būt ap 20 dienām gadā,” atklāj zemessardzes studentu bataljona komandieris Māris Robežnieks, kurš arī norāda - zemessardze ir ne tikai veids kā izrādīt savas patriotiskās jūtas, bet arī aktīva atpūta pie dabas, ar pārgājieniem un izdzīvošanas mācību.

Arī daiļā dzimuma pārstāves ir laipni gaidītas papildināt zemessardzes vienību rindas.

Pēdējie dati par sievietēm zemessardzē ir sekojoši: no 7848 zemessargiem 938 ir daiļā dzimuma pārstāves. „Protams, zemessardzē nav dzimumu ierobežojuma. Katrs, kurš jūt vēlmi pievienoties, apgūt militārās zināšanas savienojumā ar aktīvu atpūtu dabā, var droši to darīt,” bilst M. Robežnieks, kā arī norāda – pērn ZS rindās manāms ievērojams pieaugums. Un patiešām – pagājušo gadu ZS rindas papildinājuši 815 jauni zemessargi, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2013. gadā.

Tāpat arī M. Robežinieks uzsver, ka Zemessardzes pamatprincips ir patriotisms un brīvprātība. "Zemessardze ir brīvprātīga organizācija, kuras rindās pulcējas daudz un dažādu profesiju pārstāvju, kuri vēlas aizstāvēt savu valsti,” atklāj M. Robežnieks.

Arī Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) ģenerālis un Saeimas deputāts Kārlis Krēsliņš uzskata, ka zemessardzei pievienoties ir ļoti noderīgi.

"Vispār jau Zemessargi varētu pirmie zināt un slāpēt arī kādus konfliktus, jo galu galā tie ir patriotiski cilvēki no visām Latvijas malām un ļoti labi pārzina to, kas notiek viņu reģionos," savu viedokli pamato K. Krēsliņš un arī min, ka Zemessardzes pieredze esot derīga visai dzīvei.

„Es pilnīgi atbalstu to, lai jaunieši pievienojas Zemessardzei, jo tā ir ne tikai tāda patriotiska organizācija, bet pats būtiskākais – tur iegūstama ļoti noderīga dzīves mācība, piemēram, kā izdzīvot mežā,” skaidro K. Krēsliņš un arī norāda, ka vēlas aicināt Saeimas deputātus uz diskusiju, vai nebūtu iespējams kādā veidā Zemessardzi nodalīt no NBS, lai kļūtu iespējams iesaistīt Zemessardzes vienības iekšēju konfliktu risināšanā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais