Valkā daudzdzīvokļu namu mikrorajonā sniegā tup pūce

Piektdien no rīta valcēnietis Renārs Ozols, vedot dēlu uz bērnudārzu, netālu no Rūjienas ielas 8. nama atrada zem balkona nokritušu pūci, vēsta "ziemellatvija.lv".

Par šo atradumu "Ziemeļlatvijai" pastāstīja Renāra kaimiņiene Aina Bērzupa. Sieviete, kurai nekad nav bijuši vienaldzīgi dzīvnieki, satraukta stāsta, cik grūti bijis atrast kādu zinošu un izpalīdzīgu cilvēku, kas sniegtu padomu, kā šādos gadījumos būtu jārīkojas.

"Kur mēs tikai nezvanījām, bet palīdzību nesaņēmām ne no viena," atklāj A. Bērzupa. Viņa ir pateicīga veterinārārstei Vijai Lācei, kura bijusi atsaucīga, kā arī atbraukusi pakaļ atrastajam putnam, lai to izmitinātu savā praksē. Pirmās trīs dienas putns nodzīvoja papes kastē A. Bērzupas balkonā. Pensionāre novēroja, ka pūce ne ēda, ne dzēra, tikai tupēja nobijusies vienā vietā.

Apciemojot skaisto putnu, redzējām, kā tas plivināja spārnus un pat atvēra acis. Veterinārārste V. Lāce pieļauj, ka pūce ir savainojusies, nejauši ielidojot kādas smagās automašīnas priekšējā stiklā. Viņa cer, ka putns atlabs un savā jaunajā mājvietā - Rīgas zooloģiskajā dārzā - iedzīvosies un sniegs prieku tā apmeklētājiem.

Sazinoties ar putnu pazinēju Jāni Enci, viņi vienojušies skaisto putnu nogādāt Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Gadījumā, ja atrastais putns ir mātīte, tad J. Ence pieļauj, ka tā varētu būt grūta. Šī iemesla dēļ arī Zooloģiskā dārza pūču pētnieki izrādījuši ieinteresētību par atrasto plēsēju.

J. Ence stāsta, ka pēdējā laikā Latvijā Urālpūce ir visai bieži sastopams plēsējputns. Tas nodara kaitējumu apkārtējai dabai, īpaši rubeņu un medņu riesta laikā, jo pārtiek no citu putnu olām un maziem putniņiem.

Urālpūce ir vidēja lieluma drukns putns ar relatīvi lielu un apaļu galvu. Tās priekšpusē ap melnajām acīm ir izteikts sejas plīvurs. Ķermeņa apspalvojums pamatā ir gaišpelēks, vēderpuse ir gaišāka par muguru un tā izraibināta ar gareniskām jeb vertikālām tumšām burtveida svītriņām. Urālpūcei spārni ir samērā plati, bet vidēji gari.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais