Repšem nav iebildumu pret LVM veiktajiem prāvajiem ziedojumiem

Finanšu ministram Einaram Repšem (JL) nav iebildumu pret valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" (LVM) pērnā gada nogalē veiktajiem prāvajiem ziedojumiem, aģentūrai LETA apliecināja ministra preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

LVM 2009.gada pēdējā nedēļā dažādām sabiedriskā labuma organizācijām ziedoja 2 049 159 latus, un aptuveni pusi no šīs summas izdevies saņemt ar politiķiem cieši saistītām organizācijām, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Kā uzsvēra Jarockis, finanšu ministrs atļauju veikt ziedojumus sabiedriskā labuma organizācijām pieņēmis, pamatojoties uz atbildīgā nozares ministra - zemkopības ministra Jāņa Dūklava - izvērtējumu un lēmumu.

Tāpat tiek uzsvērts, ka daudzām no organizācijām piešķirtais finansējums ir vienīgais ienākumu avots savu funkciju nodrošināšanai.

Kā ziņots, LVM ik gadu ir viens no dāsnākajiem ziedotājiem, jo īpaši sportam. Iepriekšējā reizē uzņēmums ziedoja 1,3 miljonus latu, pamatā tikai sportam. Un lielu ievērību izpelnījās ziedojums tā brīža finanšu ministra Ata Slaktera (TP) dēla pārstāvētajai ūdensmotosporta komandai. Šogad, lai arī prasīts, viņiem nav ticis ne kapeikas.

Atbildīgās amatpersonas noliedz, ka, mainoties politiskajai varai, mainās arī ziedojumu sadale. Decembra pēdējā nedēļā, LVM no peļņas ziedojumiem atvēlējuši teju uz pusi lielāku summu nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma prognozētā peļņa ir ap 25 miljoniem latu.

Šoreiz LVM visdāsnākie bijuši pret basketbolu, kam pērn neziedoja vispār. Šim sportam šogad atvēlēti 470 000 latu jeb aptuveni ceturtā daļa no visa ziedojuma, ziņo "De facto". Sieviešu un vīriešu izlasei katrai ticis pa 50 000 latu, bet lauvas tiesa - klubiem, kuru aizbildņi ir politiķi.

Raidījums izpētījis, ka VEF basketbola klubs, kur starp dibinātājiem ir "Jaunā laika" politiķis Edgars Jaunups, ir saņēmis 150 000 latu, tikpat saņēmis basketbola klubs "Ventspils", kura prezidents ir Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāts Aivars Lembergs.

Mazāk - 50 000 latu ticis basketbola klubam "Zemgale", kura prezidents ir ietekmīgais politiķis no LPP/LC - Dainis Liepiņš.

Veiksme LVM ziedojumu saņemšanā pavadījusi arī Tautas partijas politiķiem pietuvinātos uzņēmējus Jāni Sprinovski un Ventu Lipsbergu. Viņu "Latvijas Hokeja attīstības biedrība" saņēmusi 120 000 latu.