Stūra mājā atkal var skatīt izstādi par čeku

Pašlaik nav vēl skaidra Stūra mājas izmantošana tālākā perspektīvā, taču tuvāko gadu laikā VDK muzejs tur būs. Tāpat plānots krāsot ēkas fasādi un labot jumtu © F64

Stūra māja Stabu ielā pēc vairāku mēnešu pārtraukuma atkal pieejama apmeklētājiem: tās pirmajā stāvā un pagrabos ir apskatāma ekspozīcija par LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) jeb čekas darbību Latvijā. Plānots, ka izstāde tiks saglabāta vismaz tuvākos divus gadus, vienlaikus arī domājot par tālāko ēkas izmantošanu.

Okupācijas muzeja vēsturnieku izveidoto izstādi par čekas darbību Latvijā VDK ēkas pirmajā stāvā ir iespējams apskatīt par brīvu, bet iekšējā cietuma kameras, šautuvi, pagrabus, pastaigu laukumu un pagalmu var aplūkot par maksu gida pavadībā, Neatkarīgajai teica Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Līga Strazda, norādot, ka jau izstādes atklāšanas dienā, 13. februārī, vēlme apskatīt izstādi bijusi pietiekami liela. Ekspozīcijas neesot pilnīgi tās pašas, kas pērn, bet gan papildinātas. Arī gidu zināšanas nu esot plašākas, un jācer, ka pēc pāris gadiem tās būs vēl pamatīgākas. «Ik pa laikam nāk klāt jauna informācija, jo, protams, zināt visu par to, kas te notika VDK laikā, nav iespējams. Ceram, ka arī VDK materiālu izpētes komisija spēs mums atklāt ko jaunu,» uzsvēra L. Strazda. Viņa paskaidroja, ka šobrīd muzejam ir līgums par telpu izmantošanu ar Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) uz diviem gadiem, tāpēc izstādi var dēvēt tikai par pagaidu variantu. Jāņem vērā, ka tā tapa ļoti ekonomiskā režīmā un ātrā tempā, tāpēc, veidojot pastāvīgu ekspozīciju, vajadzētu to pilnveidot. Okupācijas muzeja pārstāve akcentēja, ka Stūra mājā muzejam noteikti vajadzētu būt arī turpmāk, taču tas jālemj Kultūras ministrijai un VNĪ, kas apsaimnieko šo ēku. Patlaban no valsts piešķirtās naudas (78 000 eiro) pietiek elektrībai un telpu īrei. Lai samaksātu gidiem par darbu, muzejam nākas piemaksāt no saviem līdzekļiem.

Attiecībā uz ēkas izmantošanu jau agrāk ir minētas dažādas iespējas: to varētu īrēt gan represēto biedrība, gan citas nevalstiskās organizācijas, arī mākslinieki izteikuši vēlēšanos šajās telpās rīkot laikmetīgās mākslas izstādes. Diemžēl šādi īrnieki nespētu nodrošināt peļņu VNĪ, tāpēc ir izskanējušas versijas par augšējo stāvu izmantošanu komerciālāk, piemēram, izvietojot tajos viesnīcu. VNĪ ir arī gatavi pēc Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ieguldīt ap 600 000 eiro ēkas fasādes pārkrāsošanā pelēkā krāsā un jumta sakārtošanā. Okupācijas muzeja pārstāvji gan pauduši, ka nevēlas Stūra mājas fasādi krāsot iekšpagalmā, kā arī gribētu saglabāt vēsturiskās liecības, piemēram, atstājot pie logiem augšstāvos restes.

Svarīgākais