RECENZIJA: “Stūrī zēvele”, "Labrīt!"

© publicitātes

Šis nudien nav svaigs albums – tas izdots jau pagājušā gada sākumā -, taču saistībā ar to, ka tas niknā konkurencē iekļuvis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” labākās debijas Top 5, un to, ka apskatniekam šis ripulis nosodāmā kārtā pērn pasprucis garām, par to tomēr ir vērts uzrakstīt.

Tātad: “Labrīt!” ir Kuldīgā jau 2006. gadā izveidotās neatkarīgās mūzikas grupas “Stūrī zēvele” debijas albums, kurā apkopots ducis kompozīciju, kas tapušas visā komandas pastāvēšanas posmā, tādejādi izturējušas laika pārbaudi mēģinājumos un koncertos. “Stūrī zēvele” redzamākie tēli ir vokāliste un akordeoniste Kate Skrinda, kā arī Klāvs Lauls, kura pārziņā ir vokāls, ģitāras, bass un taustiņi – viņi nodrošina to vokāla tandēmu, ar kuru ari personificējas šī blice. Ieraksta laikā “Stūrī zēvele” sastāvā vēl darbojušies arī Justīne Kuzņecova (flauta), Ilze Abersone (taustiņi), Maija Ušča (bass) un pat “underground” veterāns Uldis Gedra (bungas). Albums ierakstīts Kuldīgas nekomerciālās kultūras centra "Zabadaks" mēģinājuma telpā, skaņas apstrāde veikta Valmierā, “Hodila Records” studijā Ģirta Laumaņa vadībā.

PAR. Laba un meistarīga instrumentālā sekcija, pozitīvu un vieglu noskaņojumu radoša mūzika – nav brīnums, ka “Stūrī zēvele” iepatikusies prasīgajai “mikrofona’ žūrijai. Cik novērots koncertos (arī aizpērn festivālā “Laba daba”) šai komandai ir izveidojusies sava noturīga auditorija, kas labprāt klausās viņu mūziku. No diskā iekļautajiem gabaliem labākais ir “Dzīves akā”, nav ne vainas arī “Masku balles viesis es un tu” un “Tāds tādu atrod”.

PRET. Grupas vienkāršība brīžiem sakrīt uz nerviem, bet pārspīlēti gaišais pozitīvisms – apšķebina. Izklausās, ka dziesmas radītas jeb būvētas pēc kaut kāda vienota šablona, līdz ar to brīžiem ir pat grūti tās atšķirt vienu no otras.

Svarīgākais