Laika zīmju vērotājs zina, kad iestāsies pavasaris

© F64

Lai arī tagad ik pa kādai dienai uzspīdēšot saule, tās būšot tikai pavasara vēsmas, jo ziema „ievilksies”, pastāstīja pieredzējušais laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. Īsts pavasaris varētu sākties tikai marta otrajā pusē, vēl gaidāmas salnas un dažāda veida nokrišņi.

Bukšs stāsta, ka zīlītes jau uzsākušas savas pavasara dziesmas, Kurzemes pusē paradījušies sniegpulkstenīši, taču gaidāma lēna pavasara ienākšana Latvijā. Tā kā šī gada ziema ir bijusi diezgan „mērena”, nav bijis liels sals, izpaliks arī lieli pali.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija liecina, ka aizvadītajā gadā vidējā gaisa temperatūra valstī bijusi plus 7,4 grādi, kas ir par 1,5 grādiem vairāk, nekā ilggadīgā norma. Šī gaisa temperatūra bijusi arī 1,7 grādus virs Pasaules Meteoroloģijas organizācijas noteiktās klimatoloģiskās standarta normas- līdz ar to pagājušais gads bijis septītais siltākās novērojumu vēsturē un otrs siltākais 21.gadsimtā.

„Dabā vērojama temperatūras paagustināšanās, kā arī cilvēku kaitīgā ietekme uz dabu, taču tajā pašā laikā dabā arī vērojams cikliskums- daži gada laiki var būt gan ievērojami siltāki, gan aukstāki kā parasti,” meteorologu novērojumus komentē laika zīmju vērotājs.

„Šajā dinamiskajā laikā vispār esam daudz aizmirsuši, tāpēc ir interesanti sekot līdzi un pierakstīt, lai nav nekādu pārsteigumu. Viss jau ir bijis un tāpat arī būs- ar to arī jārēķinās.”; „Mūsu mazajā zemītē ir krasi kontrasti. Tā var būt, ka vienā Latvijas pusē sniegpulkstenīši zied, bet otrā viss vēl „sastindzis” un vismaz vēl mēnesi jāgaida. Tas ir tik brīnišķīgi- nekur nevajag pasaulē braukt, lai to visu dabūtu. Tepat viss ir Latvijā no viena gala līdz otram,” uzskata Vilis Bukšs.

Kā jau ziņots, siltākais Latvijas novērojumu vēsturē bija 1989.gads, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 7,7 grādi. Aukstākā gada rekords pieder 1941.gadam, kad vidējā temperatūra bija vien plus 3,1 grāds. Savukārt 21.gadsimta rekordists ir 2008.gads ar plus 7,6 grādiem, bet aukstākais bija 2010.gads ar plus 5,6 grādiem.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais