Krievijas pierobežā uz pusi samazinājusies "legālo" cigarešu tirdzniecība

Latgales reģionā cigarešu tirdzniecības apjoms 2009. gada pēdējos mēnešos samazinājies par 50%. Par to liecina mazumtirgotāja IKI apkopotā informācija.

Kompānijas pārstāvji situāciju Latgalē skaidro ar Krievijas robežas tuvumu un bīstami straujo nelegālo cigarešu izplatību.

Pērn gada sākumā pieņemtie grozījumi likumā par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem cigarešu cenas mazumtirdzniecībā sadārdzināja par vidēji 25%. Savukārt no šī gada 1. janvāra pieņemtās nodokļu izmaiņas, vistiešāk ietekmējušas lētākās kategorijas cigaretes, tām sadārdzinoties par aptuveni 12%.

Cenu kāpums, iedzīvotāju maksātspējas kritums, kā arī nepilnības kontrabandas apkarošanas jomā ir galvenie faktori, kuri veicinājuši cigarešu pārdošanas kritumu Latgalē uz pusi, norāda lielveikalu tīkla IKI operatīvā vadītāja Dace Zundure.

Kopumā cigarešu apgrozījumā lielāko daļu sastāda tieši vidējās cenu kategorijas cigaretes, un aizvien mazāk tiek izvēlēta premium klase. Tieši lētāko cigarešu pircēji ir lielākā riska grupa, kas pie cenu izmaiņām meklē citas iespējas kā preci iegādāties.

Svarīgākais