Uz Zilā karoga sertifikātu šogad pretendēs 16 peldvietas

© f64

Uz starptautiski atzītās vides kvalitātes zīmes - Zilā karoga - sertifikātu šogad pretendē 16 peldvietas un trīs jahtu ostas, aģentūra LETA uzzināja Latvijas vides aizsardzības fondā.

Starptautiskajai vērtēšanai no Latvijas ir izvirzītas Ventspils pilsētas peldvieta, Daugavpils Lielā stropu ezera peldvieta, Daugavpils peldvieta "Stropu vilnis", Vakarbuļļu peldvieta Rīgā, Abragciema peldvieta, Mārtiņsalas peldvieta Kuldīgā, Radžu peldvieta Jēkabpilī, pludmale pie Liepājas stadiona un dienvidrietumu pludmale Liepājā. Sertifikātam pieteiktas arī vairākas Jūrmalas peldvietas - "Jaunķemeri", "Dzintari", "Bulduri", "Majori" un "Dubulti". Tāpat uz sertifikāta saņemšanu pretendē Saulkrastu centra peldvieta un Limbažu Lielezera peldvieta.

No jahtu ostām Zilo karogu cer saņemt Liepājas jahtu centrs, "Marina" osta Pāvilostā un Kuivižu Kapteiņu osta.

Organizācijas pārstāvis Jānis Ulme aģentūrai LETA atzina, ka šogad ir sasniegts rekords pieteikumu ziņā. Pieteikušās ir gan jaunas peldvietas, gan arī tādas, kas savedušas kārtībā lietas un vēlas atgriezties Zilā karoga kategorijā.

No jaunajām peldvietām pirmo reizi vērtēšanai izvirzīta Lielezera peldvieta, kam iepriekšējos gadus, lai arī tā demonstrēja patiešām pārliecinošu darbu, tomēr kā jaunai peldvietai neizdevās tikt pāri nacionālās žūrijas vērtējumam, jo nepietika ūdens kvalitātes datu. Patlaban šī peldvieta atbilst visām prasībām un esot lielisks piemērs iekšzemes peldvietām. Pirmo reizi karoga saņemšanai izvirzīta arī Dubultu pludmale Jūrmalā - arī šajā peldvietā pēdējo gadu laikā kvalitāte ir būtiski uzlabojusies.

Savukārt Liepājas dienvidrietumu pludmale ir atgriezusies pretendentu sarakstā, jo tur ūdens kvalitāte atkal atbilsti izcilas kvalitātes kritērijiem. Tāpat ir ar Daugavpils peldvietu "Stropu Vilnis", ko no privātā apsaimniekotāja savā uzraudzībā pārņēmusi pašvaldība.

Divas peldvietas šogad ir pieteiktas nacionālā sertifikāta saņemšanai - Rumbulas peldvieta Rīgā un Beberliņu peldvieta Liepājā.

Pagājušajā gadā Zilā karoga sertifikātu saņēma 12 peldvietas un trīs jahtu ostas. Ar Zilo karogu ir apbalvoti vairāk nekā 4000 pludmaļu un jahtu ostu 48 valstīs visā pasaulē.

Zilais karogs ir populārākais tūrisma ekosertifikāts. Saņemot to, peldvietu apsaimniekotāji apņemas ievērot prasības vides kvalitātes uzturēšanai, bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, kā arī apņemas īstenot plašākas vides informācijas un vides izglītības iniciatīvas.

Svarīgākais