Rīgas zoodārzā atklās Tropu mēnesi

© f64

Šodien plkst.12 Rīgas Zooloģiskā dārza Tropu mājā norisināsies 13.Tropu mēneša atklāšana.

Tropu mēnesis Rīgas Zooloģiskajā dārzā noritēs līdz 1.martam.

Iepriekšējos gados zoodārzs pievērsies konkrētu dzīvnieku grupu vai dzīvei noderīgu īpašību un pielāgojumu izpētei, kā arī dažādu faktoru ietekmei uz tropiem. Šoreiz tiks pētīts, kas īsti ir tropi, kur tie atrodas, kādi tajos ir klimatiskie un dzīves apstākļi un kas tur dzīvo.

Darba dienās zooloģiskais dārzs piedāvās nodarbības skolēnu grupām par dzīvniekiem dažādās siltuma joslās, par to daudzveidību dabas ainavās, kā arī par dzīvnieku savdabību dabas zonās un kontinentos. Skolēniem paredzēta arī tematiska ekskursija "Atklāj, kas ir tropi!". Uz nodarbībām jāpiesakās iepriekš pa tālruni 67 518 669 vai rakstot e-pasta vēstuli uz "riga.zoo.skola@gmail.com".

Sestdienās un svētdienās ikviens interesents varēs piedalīties radošajās un pētnieciskajās aktivitātēs Tropu mājā no plkst.12 līdz 16.

Tropu mājā Tropu mēneša laikā būs sastopami arī jauni iemītnieki. Pagājušā gada decembrī izšķīlās pieci Zībenrika čūskkakla bruņrupuču mazuļi. Kā pastāstīja speciālisti, šī suga dabā nav apdraudēta, taču tiek turēta tikai nedaudzu zooloģisko dārzu kolekcijās. Vēl mazāk esot tādu dārzu, kur panākta šīs sugas vairošanās nebrīvē, tāpēc Rīgas Zooloģiskajā dārzā priecājas par kolēģu panākumiem. Dabā šīs sugas bruņurupuči sastopami Dienvidaustrumāzijā un Austrālijas ziemeļos. Tropu mājā bruņurupucēni būs apskatāmi speciālā terārijā.

Pirmo reizi Tropu mēnesī nedēļas nogalēs aktīvi līdzdarbosies jauns un neparasts iemītnieks Naksnītis. Zoodārza speciālisti paskaidroja, ka tā ir būtne, kas lieliski pielāgojusies dzīvei tropos - ar garu un ziņkārīgu degunu, garām ūsām, garu asti un, galvenais, ļoti sabiedriska, it īpaši kontaktējoties ar apmeklētājiem. Naksnītis esot līdzīgs tikai un vienīgi Naksnītim.

Februārī apmeklētājus aicina apmeklēt arī zoodārza filiāli "Cīruļi", kur šomēnes apmeklējums būs par 50% lētāks. Kopā ar uzziņu dienestu "1188" zoodārzs piedāvā izdrukāt atlaižu kuponus. Sīkāka informācija skatāma mājaslapā "rigazoo.lv".

Vēl Zooloģiskais dārzs katru dienu no plkst.10 līdz 13 aicina vērot tīģerēnu Tora un Odina rotaļas, kuras uzrauga viņu māmiņa Katrīna. Ar "Lattelecom" atbalstu ikvienam ir iespēja vērot tīģerēnu un viņu mātes rotaļas tiešsaistē "tigeri.lattelecom.tv". Pēc plkst.13 aplokā uzturas mazo svītraiņu tēvs Pans Janeks, kurš novērtē mazo palaidņu sastrādātos nedarbus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.