LASĪTĀJI JAUTĀ: Par došanos bērnu kopšanas atvaļinājumā

© boredpanda.com

Atbild VSAA.

Situācija. Jaunajai māmiņai ir bijis ķeizargrieziens pēc kura atkopšanās notikusi diezgan smagi. Mazuli pirmajā mēnesī ir nācies apkopt jaunajam tētim. Kādi dokumenti ir jāsavāc, lai maternitātes pabalstu par pēcdzemdību periodu saņemtu tētis? Vai šādā situācijā uz B lapas atrodas abi vecāki- gan tētis, kurš reāli apkopj mazuli, gan mamma, kura to nevar darīt, taču slimības lapas naudu saņen tikai viens no viņiem? Kas šādā gadījumā notiek ar paternitātes pabalstu par tām 10 dienām, ko tēvs var izņemt nākamo 12 mēnešu laikā?

VSAA:

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” (turpmāk tekstā – Likums) 6.panta otrā daļa paredz iespēju maternitātes pabalstu piešķirt bērna tēvam vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu mājās, tādos gadījumos, kad māte pati nevar kopt bērnu sakarā ar slimību, traumu vai citu ar veselības stāvokli saistītu iemeslu dēļ. Tēvam maternitātes pabalstu piešķir periodā līdz pēcdzemdību 42.dienai, par tām dienām, kad māte pati nav spējīga bērnu kopt.

Ārsta kompetencē ir darbnespējas lapas izsniegšana un arī šādos gadījumos, izvērtējot situāciju, ārsts darbnespējas lapu izsniedz personai, kura šajā periodā faktiski kopj bērnu, ja to nevar nodrošināt māte veselības stāvokļa dēļ.

Bērna tēvam vai citai personai, kurai izsniegta darbnespējas lapa B, ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ja tā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā (darbnespējas lapas B sākuma datums) ir sociāli apdrošināta un darba devējs ir apstiprinājis šīs personas neierašanos darbā darbnespējas lapā.

Tā kā bērna mātei arī tiek izsniegta darbnespējas lapa par pēcdzemdību periodu, arī mātei ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu (tieši tāpat, kā par grūtniecības periodu).

Bērna tēvam ir tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas (Darba likuma 155.panta pirmā daļa).

Pamatojoties uz darba devēja apstiprinājumu par piešķirto atvaļinājumu, bērna tēvam tiek piešķirts paternitātes pabalsts, ja atvaļinājums piešķirts līdz bērna 2 mēnešu vecuma sasniegšanai.

Situācija. Māmiņa nav devusies pirmsdzemdību slimības lapā, bet ir izņēmusi B lapu tikai par pēcdzemdību periodu 70 dienas. Kas viņai apmaksā šādu slimības lapu? Valsts vai darba devējs? Vai varbūt maksa dalās- dažas dienas apmaksā darba devējs, dažas - valsts?

VSAA:

Kā noteic Likuma 5.panta pirmā daļa, maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus. Tātad par periodu, kurā grūtniece strādās un saņems ienākumus, maternitātes pabalstu nepiešķirs.

Sievietei, kas ir bērniņa gaidībās un strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināta persona, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu. Šīs tiesības apliecina ārsts, izsniedzot divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām.

Savukārt darba devējs darbnespējas lapā B apliecina periodu, kurā sieviete nav strādājusi.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā VSAA.

Situācija. Jaunā māmiņa ir bijusi studente un nekad nav strādājusi, tādēļ ģimenē ir nolemts, ka vecāku pabalstam pieteiksies tētis, kurš turklāt turpinās strādāt. Saskaņā ar patreizējo likumdošanu, viņš ir izvēlējies sānemt vecāku pabalstu 1 gadu 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Bērniņš ir piedzimis 1. janvārī.

Vecāku pabalstu ir tiesības izvēlēties saņemt

• līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai

• līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādā apmērā pabalsts tiks noteikts un izmaksāts, ja pabalsta pieprasītājs atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā. Savukārt, ja atvaļinājumā nedosies, bet turpinās strādāt – pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat vienlaikus ar vecāku pabalstu tiks piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Situācija: No kura brīža juridiski var sākt atrasties "bērna kopšanas atvaļinājumā"? Mēnesi vai nedēļu vai divas pēc bērna piedzimšanas? 

VSAA: Vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu. Bet, tā kā bērna māmiņa nav sociāli apdrošināta persona (nav darba ņēmēja vai pašnodarbinātā) un viņai nav tiesības uz maternitātes pabalstu, tad bērna tēvam ir tiesības pieprasīt piešķirt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas, konkrētajā situācijā, no 2015.gada 1.janvāra. Ja darba devējs bērna tēvam nebūs piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu un bērna tēvs turpinās strādāt – vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Situācija: Kas notiktu tad, ja pēc dažiem mēnešiem māmiņa vai tētis izdomātu, ka tomēr grib būt pilna laika vecāks un dotos pilnvārtīgā bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai pabalstu pārrēķinātu uz pilnajiem 60%?

VSAA: Ar dienu, kad darba devējs piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu - vecāku pabalstu izmaksā piešķirtajā apmērā. Informāciju par darba ņēmējam piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu VSAA elektroniskā veidā saņem no Valsts ieņēmumu dienasta un pamatojoties uz saņemto informāciju, veic pabalsta izmaksu. Tas nozīmē, ka pabalsta saņēmējam nav jāpaziņo VSAA par piešķirto vai pārtraukto bērna kopšanas atvaļinājumu, lai tiktu veikts saņemamā pabalsta pārrēķins.

Jāmin, ka vecāku pabalstu izmaksā par iepriekšējo mēnesi.

Situācija: Kas notiek tad, ja vēl PIRMS DOŠANĀS BĒRNA KOPŠANAS ATVAĻINĀJUMĀ darba vietā notiek milzīgas reorganizācijas un darba vieta vispār tiek likvidēta? Vai tas kaut kā ietekmē nākamo pabalstu?

Vecāku pabalstu piešķir un izmaksā sociāli apdrošinātai personai, kura kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus, ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu"). Sekojoši, ja persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu ar dienu, kad tā vairs nav darba ņēmējs, jo jau ir pārtrauktas darba tiesiskās attiecības – personai nav tiesības uz vecāku pabalstu.

Situācija: Kas notiek tad, ja, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, jaunā vecāka darba vieta tiek likvidēta?

VSAA: Ja ar darba ņēmēju, kuram ir piešķirts un tiek izmaksāts vecāku pabalsts, tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības – personai saglabājas tiesības turpināt saņemt vecāku pabalstu. Vecāku pabalsts tiek izmaksāts piešķirtajā apmērā līdz izvēlētajam vecāku pabalsta saņemšanas beigu periodam. Savukārt, ja vecāku pabalsta saņemšanas periodā sāk atkal strādāt – pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tomēr jāmin, ka vienlaikus nevar saņemt vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu. Vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.