Gripa aptur mācības Daugavpilī

© F64

«Visvairāk slimo pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi, kā arī skolēni no 1. līdz 4. klasei. Klasēs, kurās pirms divām nedēļām mācības uz laiku tika pārtrauktas, vērojams, ka bērni atgriežas skolās. Pašlaik mācības ir pārtrauktas trīs sākumskolas klasēs. Lai neiekavētu mācību procesu, skolās noris projektu nedēļa,» informēja Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova un Neatkarīgajai atklāja, ka pēdējās divas nedēļas krasi samazinājies skolēnu skaits izglītības iestādēs. Mācību iestāžu klasēs, kurās skolēnu skaits samazinās par 20%, lemj uz laiku pārtraukt mācības.

Ar gripu sasirgušo skaitam palielinoties, arī vairākas slimnīcas noteikušas apmeklētības ierobežojumus vai karantīnu, savukārt pašvaldības atceļ publiskus pasākumus un nodarbības. Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra dati (SPKC) liecina, ka gripa strauji vēršas plašumā, prasot jau piecu cilvēku dzīvības.

SPKC informē, ka pagājušajā nedēļā gripas aktivitāte ir palielinājusies, tās vidējai intensitātei sasniedzot 570 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Visaugstākā saslimstība ar gripu ir Jelgavā, Valmierā, taču zemākā vīrusa intensitāte novērota Ventspilī – 23 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Rīgas Dzemdību nams jau pirms pāris nedēļām noteica ierobežojumus jauno māmiņu apciemošanā. «Bez speciāla apstiprinājuma no ārsta bērniem līdz 12 gadiem Rīgas Dzemdību namā nav atļauts atrasties. Bērniem gripas vīrusa inkubācijas periods ir ilgāks – kaut simptomi nav novēroti, pastāv iespēja, ka bērns ir inficējies,» ierobežojumus paskaidroja Rīgas Dzemdību nama pārstāve Elza Lāma. Pašreiz dzemdību nams gripas izplatību vēl neuzskata par bīstamu mazuļiem un grūtniecēm, tādēļ tiek veikti preventīvi pasākumi, taču nepieciešamības gadījumā tiks ieviesti stingrāki ierobežojumi. «Ja grūtniecei vai jaunajai māmiņai konstatēti gripas simptomi, noris pacientes izolēšana vienvietīgā palātā un veiktas nepieciešamās terapijas,» pastāstīja E. Lāma.

Savukārt Jelgavā gripas epidēmija likusi ierobežot un atcelt publiskus pasākumus, jo saslimušo skaits sasniedzis 2131 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju. Jelgavas pilsētas izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza informēja, ka mācības izglītības iestādēs notiek veiksmīgi, jo procentuāli skolēnu skaits ir pietiekams un bērni pakāpeniski atgriežas skolas solos.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) hospitalizēto pacientu vidējais vecums ir 45–65 gadi. LIC informē, ka smagā stāvoklī intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā atrodas 52 gadus vecs pacients. Kopš gripas sākuma LIC vīrusu apstiprinājis 632 gadījumos. Neviens no saslimušajiem gripas pacientiem nav vakcinējies. No vīrusa visvairāk cieš vecāka gadagājuma cilvēki ar hroniskām slimībām, bet riska grupā atrodas arī grūtnieces un mazi bērni.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais