Nāve Ādažu šautuvē

© Scanpix

Nav zināmi apstākļi, kas 23 gadus veco medicīnas tehnoloģiju studentu pamudināja uz šādu soli, taču notikušais ir neatgriezenisks – viņš aizgāja uz šautuvi pareizticīgo Ziemassvētkos, acīmredzot izlūkos, bet jau nākamajā dienā – otro un pēdējo reizi.

Šobrīd Ādažu šautuve ir slēgta, jo turpinās izmeklēšana. Kamēr nav saņemti visi ekspertīžu rezultāti, Valsts policija patur spēkā abas versijas: notikusi vai nu pašnāvība, vai arī nelaimes gadījums. Maģiskāku sakarību meklētāji piesauc arī pilnmēness fāzi. Ticamāks gan ir pirmais variants. Par to liecina šāviena raksturs, vieta, leņķis: viss rāda, ka tā bijusi mērķtiecīga darbība, nevis, piemēram, kāda kļūme pistoles mehānismā vai nelaimīgs rikošets. Pirmā notikuma vietā ieradusies Ādažu pašvaldības policija, to norobežoja. Arī viņiem pirmais iespaids bijis, ka notikusi pašnāvība.

Tomēr puisi pazinušajiem un tuviniekiem negribas ticēt, ka kļūme notikusi viņa galvā. Savā kursā viņš bija viens no talantīgākajiem, ja ne pats talantīgākais. «Viņam bija meitene. Varbūt tur kādas problēmas mīlas lietās gadījās, taču viņš bija pārāk gudrs, lai tā rīkotos. Vienkārši nespēju tam noticēt... mēs visi esam šokā,» stāsta kāds bojāgājušā paziņa. Bēres bijušas ļoti smagas.

Šautuve pieder uzņēmumam D Dupleks, kura pamatnodarbe ir medību munīcijas ražošana. Šautuvē Smaragdi to var likt lietā. Nomāt iespējams dažādus ieročus, arī pistoles: Makarov, Glock, revolveri. Šautuves mājaslapā teikts, ka «šis sporta veids palīdz lieliski relaksēties, izklaidēties, iegūt azartu, rīkojot sacensības draugu vai kolēģu lokā, kā arī izlādēties». Taču fakts, ko nevēlas reklamēt neviena šautuve, – tās ir paaugstinātas bīstamības objekti, un teju katrā noslēdzies kāds traģisks stāsts. Instruktori vienmēr izvērtē apmeklētāju fizisko un psiholoģisko stāvokli. Vai nav dzēris, vai nav raudājis. Likums ļauj izraidīt bez paskaidrojumiem, ja vienkārši nepatīk. Tāds pats un vēl skarbāks facecontrol nekā izklaides klubos. Taču, kā rāda šautuvju pieredze, visus riskantos apmeklētājus izķert nav iespējams. Tādi gadījumi notiek.

Neatkarīgā sazinājās ar D Dupleks valdes locekli Agri Dunduru, taču uzņēmums uzskata par labāku no plašākiem komentāriem atturēties. «Mēs nevēlamies popularizēt šo pašnāvības veidu. Tas nav ētiski.» Versiju, ka notikušais būtu nelaimes gadījums, uzņēmums noraida.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.