Solas preces pērk arvien taupīgāk

Veikalu tīkla "Maxima" tirdzniecības vietās nedēļu pirms mācību gada sākšanās, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieprasījums pēc atsevišķām skolas precēm bija samazinājies vairākas reizes.

SIA "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūru LETA informēja, ka gandrīz divas reizes samazinājušies pārdošanas apjomi zīmēšanai nepieciešamajām lietām, bet mugursomas pirktas gandrīz par trešdaļu mazāk. Savukārt burtnīcu un klažu pārdošana palielinājusies par 6%.

Andiņš uzskata, ka šādi pārdošanas rezultāti esot bijuši paredzami, jo par astoņiem tūkstošiem samazinājies skolēnu skaits, kā arī ekonomiskā situācija liek ģimenēm vairāk ekonomēt, izmantojot tās kancelejas preces, kas skolēniem no pērnā mācību gada ir saglabājušās pietiekami labā stāvoklī vai arī pietiekamā daudzumā, piemēram, krāsas zīmēšanai un mugursomas.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka cilvēki šogad, gatavojoties skolas sākumam, daudz rūpīgāk izvēlas nepieciešamās mācību grāmatas, darba burtnīcas un arī kancelejas preces, aģentūrai LETA atzina aptaujāto grāmatnīcu pārstāvji.

Grāmatu nama AS "Valters un Rapa" valdes locekle Iveta Ozola pastāstīja, ka šis gads iepirkšanās ziņā ir pilnīgi citāds nekā visi iepriekšējie, jo, lai gan pircēju aktivitāte esot palielinājusies, tomēr ne plānotajā līmenī. Viņasprāt, cilvēki joprojām nogaida, cerot, ka tomēr skola sagādās nepieciešamos mācību materiālus, tāpēc pirktas pārsvarā tiek tikai darba burtnīcas un kancelejas preces.

"Cilvēki pērk tikai pašu nepieciešamāko. Lai gan joprojām ir cilvēki, kuri neskatās uz cenu un pērk pašas labākās un dārgākās preces, tomēr lielākoties cilvēki salīdzina cenas un izvērtē katras konkrētas lietas nepieciešamību," norādīja Ozola, prognozējot, ka "karstākais" laiks grāmatnīcās būs tieši septembra pirmajā nedēļā.

Arī SIA "Jānis Roze" Reklāmas un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Veisbārde aģentūrai LETA atzina, ka cilvēki ir kļuvuši prātīgi un ļoti rūpīgi izvēlas un izvērtē gan nepieciešamo preču daudzumu, gan cenu, izvēloties mazāko skaitu burtnīcu vai klažu.

Novērojumi liecinot, ka cilvēki mēģinās iztikt ar tām skolas lietām, piemēram, penāļiem vai skolas somām, kas ir jau saglabājušās no iepriekšējā gada.

"Jāņa Rozes" grāmatnīcās visvairāk tiekot pirktas dažādas burtnīcas, klades, rakstāmpiederumi un arī darba burtnīcas. Mācību grāmatas gan izvēloties mazāk, jo daļu grāmatu nodrošina skolu bibliotēkas, līdz ar to nepieciešamo lietu sarakstos visbiežāk esot tieši darba burtnīcas.

"Pēdējās dienās šķiet, ka cilvēki tiešām ir sapratuši, ka skola tuvojas, un ļoti aktīvi iepērk visu nepieciešamo," sacīja Veisbārde.

Savukārt izdevniecības "Zvaigzne ABC" Mārketinga un reklāmas nodaļas vadītājs Gints Balodis norādīja, ka cilvēki šogad, tāpat kā katru gadu, tieši pēdējās nedēļas pirms skolas sākuma aktīvi iepērk skolai nepieciešamās lietas.

Viņš informēja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad pircēju aktivitāte ir līdzīga un visvairāk tiek pirktas burtnīcas, klades, darba burtnīcas un somas.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais