DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© F64

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

MEKLĒ VARIANTUS: Saeimas Juridiskās komisijas deputāti šodien vienojušies veidot darba grupu, kurā diskutēt par Valsts prezidenta ievēlēšanas un pilnvaru jautājumiem.

SODS "BEZBĒRNU" PĀRIEM: Deputāts Imants Parādnieks rosina diferencēt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, sasaistot to ar vidējo darba samaksu valstī, kā arī minimālo ienākumu līmeni. Tāpat politiķis rosina izvērtēt iespēju samazināt darba devēju sociālās iemaksas un izvērtēt iespēju ieviest "bezbērnu nodevu".

PRATINA: Drošības policija ir nopratinājusi personas, kas saistītas ar Latvijas kultūrvēsturiskā novada neoficiālā simbola - Latgales karoga - izmantošanu attēlos, kuros popularizēta "Latgales tautas republikas" ideja, šodien pēc tikšanās ar DP vadību žurnālistiem pastāstīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

VĒL VIENS CENU TRIECIENS? AS "Latvijas Gāze" iespējamajam gāzes tarifa pieaugumam nevajadzētu ietekmēt patērētājus, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda "Prudentia Energy Markets" direktors Roberts Samtiņš. LETA iepriekš rakstīja, ka "Latvijas Gāze" vērsusies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ar lūgumu noteikt kapitāla atdeves likmi. Gāzes koncernā atzina, ka SPRK pozitīva lēmuma rezultātā nākotnē varētu augt dabasgāzes tarifs gan ražotājiem, gan mājsaimniecībām, taču patlaban nav zināms, par cik procentiem.

VĒL DĀRGĀK? Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcija sadārdzināsies par 1,2 miljoniem eiro. Sākotnēji rekonstrukcijas izmaksas tika lēstas 35 miljonu eiro apmērā, bet tagad tie būs 36,2 miljoni, taču arī šī summa neesot galīgā, vēsta laikraksts, norādot, ka LNMM rekonstrukcijā iezagusies lieliem projektiem raksturīgā tendence iepriekš it kā neparedzētu papildu darbu veidolā, kas vairo būvnieku ieņēmumus.

BŪS JĀMAKSĀ: Rīgas apgabaltiesa šodien nospriedusi atzīt bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža veltītos izteikumus Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") par godu un cieņu aizskarošiem, aģentūru LETA informēja tiesas pārstāve Inta Šaboha. Tiesa nospriedusi, ka Lemberga prasība ir apmierināma daļēji un Sprūdžam būs jāmaksā morālā kompensācija 2000 eiro apmērā. Tiesa atzinusi, ka Sprūdža teiktais LNT radījumā "900 sekundes" "Jums ir jāsaņem ... taisnīgs sods, zaglim, tāpat kā filmā, ir jāsēž cietumā." un "Un tieši, pateicoties tai Jūsu nesodāmībai, kuru Jūs pērkat par publisku nodokļu maksātāju naudu, tajā skaitā par Ventspils iedzīvotāju naudu." ir Lemberga godu un cieņu aizskaroši izteikumi.