Nedēļa būs auksta un sniegota

© Andrejs Strokins, f64

Eiropa piedzīvo vienu no aukstākajām un negantākajām ziemām pēdējo gadu laikā, un daudzviet tiek prognozētas vērienīgas kataklizmas, ziņo pasaules mediji. Latvijā snigšana uz pāris dienām mitēsies, taču šonedēļ sals kniebs niknāk nekā aizvadītajās septiņās dienās.

Latvijas valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka turpmākās dienas Latvijā būs vēsas, vidēji –4, –9 grādu robežās, savukārt austrumu daļā temperatūra noslīdēs pat līdz –15 grādiem. Nedēļas vidū pār Latviju savilksies jauni sniega mākoņi, sals nedaudz mazināsies, tomēr atkušņi vēl nav gaidāmi. Zemledus makšķerēšanas speciālisti var būt droši, jo ziema upēm uzlikusi biezus vākus un ledus biezums pakāpeniski palielinās. Arī ledusmakšķernieki var priecāties, jo upju vāku sega pakāpeniski palielinās. Proti, Daugavā posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij tas ir sasniedzis 12–25 cm, Pļaviņu ūdenskrātuvē 27–34 cm, Lielupē Mežotnes – Kalnciema posmā 17–22 cm. Pakāpeniski ledus veidojas arī Rīgas līcī seklūdens zonā, tomēr tas vēl ir salīdzinoši plāns un nedrošs.

Citviet Eiropā situācija ir daudz kritiskāka nekā Latvijā. Piemēram, Vācija gatavojas sniega vētrai, kas daļu iedzīvotāju varētu nošķirt no civilizācijas pat četras dienas. Vācijas Civilās aizsardzības birojs lūdzis sagādāt pārtiku un kurināmo, jo tiek prognozēti elektroenerģijas traucējumi. Vēl kritiskāku situāciju padara fakts, ka autobāņu karalistē trūkst smilšu ceļu kaisīšanai. Arī lidostās darbs notiek paaugstinātā režīmā. Pērnās nedēļas beigās Nirnbergas lidostā no skrejceļa noskrēja viens lidaparāts, kas iestrēga sniegā un vairāk nekā divas stundas aizkavēja gaisa satiksmi. Savukārt sestdien tika paralizēta satiksme uz šosejas starp Vāciju un Franciju, jo Francijas policija sniega dēļ slēdza robežu. Valsts meteoroloģiskais dienests brīdina, ka snigšana turpmāk varētu būt ārkārtēja, un tas nozīmē, ka satiksme stipri kavēsies vai tiks slēgta.

Ziema pārsteigusi arī Lielbritāniju, kur gaisa temperatūra sasniegusi pēdējo gadu rekordu. Vairākas dekādes briti bija piemirsuši, ko nozīmē –22 grādi pēc Celsija. Pašlaik valstī radušās bažas par energoresursu nepietiekamību, un valdība ierobežojusi rūpniecisko gāzes patēriņu. Ziema iedragājusi arī Anglijas premjerlīgu, kurā atcelti pieci mači. Savukārt Londonā aukstuma dēļ pirmo reizi pēdējo 140 gadu laikā slēgta Haidparka atklātā peldētava. Traucēta arī gaisa satiksme. Hītrovas lidostas personāls skrejceļus no sniega attīra visu diennakti, tomēr tiek prognozēts, ka nedēļas nogalē lidojumi aizkavēsies vai tiks pilnībā atcelti.

Pārdzīvojumus ziema radījusi arī Spānijā, kas cīņai ar ziemas radītajiem šķēršļiem šosezon tērēs 55 miljonus eiro. Valsts ziemeļdaļā gaidāma ilgstoša snigšana, kas daudziem iedzīvotājiem radījusi pamatīgu apjukumu, savukārt dienvidu daļa slīkst plūdos. Rūpes ziema sagādā arī Polijā, kur kopš novembra nosaluši vairāk nekā 140 cilvēki un vairāk nekā 25 000 mājsaimniecību palikušas bez elektrības.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais