Uzņēmumi apdraud savu pastāvēšanu

© F64

Apmēram tikai 1/10 daļa uzņēmumu pārreģistrējusi savu pamatkapitālu no latiem uz eiro, bez kuriem uzņēmumi būs jālikvidē.

No vienas puses, gandrīz simt tūkstošiem SIA, akciju sabiedrību un kooperatīvo sabiedrību likvidācija nedraud jau tuvākajā laikā. Kapitāla pārreģistrācijai valsts ir atvēlējusi divarpus gadu periodu, kas turpināsies vēl līdz nākamā, 2016. gada 30. jūnijam. No otras puses, pagājušā gada laikā kapitāla pārreģistrāciju ir veikuši tikai 13 557 uzņēmumi no vairāk nekā 100 tūkstošiem uzņēmumu, uz kuriem šāds pienākums attiecas. 2015. gads sācies bez jūtamām izmaiņām pārreģistrācijas gaitā. Ja process turpināsies kā līdz šim, tad nākamgad ap šādu laiku uzņēmumu pārstāvju rinda stiepsies šurpu turpu pa Pērses ielu Rīgā, kur atrodas Uzņēmumu reģistra galvenais birojs. Sabiedrība varēs paust pamatotu sašutumu par ierēdņu nespēju nokārtot pat it kā vienkāršas procedūras.

2014. un 2015. gada mijā skanēja politiķu slavinājumi pašiem sev, cik ļoti veiksmīgi viņi vadījuši eiro ieviešanu Latvijā kopumā. Netika teikts ne vārda par to, ar ko naudas simbolu konvertācija atšķiras no patiešām paveiktās naudas konvertācijas. Uzņēmēju vidē Neatkarīgā uzdūrās gan maldīgiem pieņēmumiem, ka arī pamatkapitāla konvertācija notikšot automātiski, gan aizdomām, ka pārreģistrācija noteikta tikai tāpēc, lai valsts iestādes un notāri saņemtu papildu ienākumus par pārreģistrācijas pakalpojumiem.

Jāuzsver, ka par pašu pārreģistrāciju valsts UR personā nekādu nodevu neprasa, taču jāpiekrīt, ka neviena procedūra bez izmaksām nav paveicama. Protams, uzņēmumu pārstāvjiem nav jādodas uz UR ar eiro pakām, lai iemaksātu eiro uzņēmuma pamatkapitālā. Naudas vietā ir jābūt uzņēmuma dalībnieku sapulces protokolam, kas apliecina kapitāla sadalījumu starp dalībniekiem latos sapulces sākumā un eiro sapulces beigās atbilstoši tam, kādi lēmumi sapulcē pieņemti. UR mājaslapā ir atverams elektroniskais kalkulators, kas uzrādīs katras kapitāla daļas vērtību eiro pēc nu jau piemirstā kursa 0,702804 lati par 1 eiro. Turpat arī iegūstamas formas veidlapām, kurās ierakstīt aprēķinu rezultātus un kuras iekļaut sapulces protokolā.

Pietiekami pārliecinošs ir UR skaidrojums, kāpēc pārreģistrāciju nevar veikt automātiski. Ar kapitāla daļu jaunā sadalījuma apstiprināšanu saistītās izmaksas uzņēmēji var traktēt kā maksu par drošību pret viņu īpašuma nelikumīgu piesavināšanos jeb reiderismu. Platu soli šajā virzienā valsts nodrošināja ar 2013. gada 1. jūlijā spēkā stājušos likumu grozījumu paketi, kurā tika noteiktas daudzas procedūras uzņēmumu īpašnieku un valdes locekļu sapulču protokolu apstiprināšanai un to parakstu apstiprināšanai, kuri apstiprina protokolus. Kapitāla pārreģistrācija uz eiro dod iespēju panākt to, lai īpašumtiesības uz visu uzņēmumu visām kapitāldaļām tiktu apstiprinātas ar zvērinātu notāru vai UR darbinieku apliecinājumu, vai arī ar drošu elektronisko parakstu, ja uzņēmumi nokārtojuši procedūras šāda paraksta lietošanai. Uzņēmumu īpašniekiem vēl ir laiks apdomāt, vai viņi patiešām grib saglabāt savu uzņēmumu, un tad izpildīt savu lēmumu ar uzņēmuma kapitāla pārreģistrāciju vai nepārreģistrāciju.

Svarīgākais